Jonge vader vertelt: ‘Ik wil niet dat mijn vrouw een huismoeder wordt’

huismoeder

De keuze van zijn vrouw noemt hij ‘een grote teleurstelling’

Lucas* en zijn vrouw Linda hebben een dochtertje van 10 maanden oud. De trotse ouders zijn in de wolken, maar één ding zit Lucas dwars: Linda wil liever niet meer aan het werk en fulltime voor het kind zorgen. Dat is helemaal niet wat de nieuwbakken vader in gedachten had.

Andere plannen

“Mijn vrouw heeft veel verlof op kunnen nemen na de geboorte van ons dochtertje”, schrijft Lucas in een open brief op de website Slate. “Onlangs vertelde me ze dat ze eigenlijk helemaal niet meer terug wil en huismoeder wil worden. Linda zegt dat ze te veel geniet van het moederschap om haar dochter achter te laten en weer aan het werk te gaan, wanneer dat niet nodig is.” Voor Lucas kwam dit besluit als een grote verrassing. “Dit ligt zo ver af van onze plannen voordat we de baby kregen. Linda heeft een goede baan en voordat ze met verlof ging had ze het altijd naar haar zin op haar werk. Ze zei altijd dat ze wilde blijven werken, ook als moeder.”

Ambitie

“Toen ik Linda ontmoette, werd ik vooral aangetrokken door haar ambitie en haar vastberadenheid”, vervolgt Lucas. “Ik vond het heel verrassend om te horen dat haar carrière nu niet zo belangrijk meer voor haar is.” Daarnaast speelt ook geld een rol. Lucas staat niet per se te popelen om de enige kostwinner te zijn. “Linda verdient ongeveer hetzelfde als ik, en hoewel we het ook wel zouden redden met alleen mijn inkomen, zouden we veel minder kunnen sparen en een paar stappen terug moeten nemen, bijvoorbeeld een van onze auto’s opgeven.”

‘Grote teleurstelling’

Tot slot lijkt Lucas zich ook een beetje te schamen voor Linda als ze huismoeder wordt. “Ik wil geen thuisblijfmoeder als vrouw. Ik bewonderde haar altijd om haar werkhouding, en ik wil ook dat Linda een goed voorbeeld geeft aan onze dochter. Dat ze opgeeft, vind ik een grote teleurstelling.”

Postnatale depressie

Lucas is zelfs zo van slag door het besluit van zijn vrouw dat hij zich afvraagt of Linda niet lijdt aan een postnatale depressie. “Toen ik dat vroeg, werd ze daar erg boos over. Ze zegt dat ze alleen maar geeft om haar dochter en dat al haar energie nu naar de baby moet gaan. Ook zegt ze dat ik haar deze kans moet geven als ik echt van haar hou. Ik hou ook echt van haar en we gaan niet scheiden, maar ik zie nu een nieuwe kant van Linda die ik niet zo leuk vind.” Wat zou jij Lucas aanraden?

*Lucas en Linda zijn niet de echte namen van dit stel. De vader ondertekent de anonieme brief met ‘Suddenly the Breadwinner.’

Lees ook: Vader vraagt: hoe spreken kinderen hun bonuspapa of -mama aan?

Bron: Slate | Beeld: Pexels