Lifehack: zó gaan jouw Dr. Martens veel langer mee

dr. martens

Grote kans dat jouw favoriete schoen wel wat verzorging kan gebruiken.

Dr. Martens passen bij iedere stijl en je zou ze het liefst elke dag dragen. Of je nu urenlang op een festival danst of een flinke wandeling in de regen maakt: je Dr. Martens kunnen wel tegen een stootje. Het is algemeen bekend dat Dr. Martens jarenlang meegaan en eigenlijk onverwoestbaar zijn, maar natuurlijk vragen je schoenen wel om wat verzorging om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Hoe je je Dr. Martens moet verzorgen? Met deze tips zorg jij ervoor dat je Dr. Martens nog langer mooi blijven!

Hoe verzorg je ze?

Ieder materiaal vraagt weer om een andere verzorging. Natuurlijk kan je voor het verzorgen van boots en laarzen het eerste en beste potje schoencrème uit je schoenenpoetskist pakken, maar Dr. Martens hebben eigenlijk een andere aanpak nodig. Als je je Dr. Martens op de juiste manier verzorgt, gaan ze je hele leven mee!

Glad leer

Veel Dr. Martens schoenen zijn gemaakt van glad leer. De beste manier om je favoriete boots van glad leer te verzorgen is door een schoencrème in dezelfde kleur als de schoen of een kleurloze leerlotion te gebruiken. Voor het beste resultaat breng je deze middelen aan met een speciale poetsdoek. Heb je er geen bij de hand, maar wil je wel je Dr. Martens opfrissen? Een oude kussensloop of een theedoek werkt ook. Let er wel op dat het een schone doek is en dat er geen resten van andere onderhoudsproducten op zitten. Wrijf je Dr. Martens in, laat ze vervolgens goed drogen en ze zijn weer zo goed als nieuw!

Een ander middel om je glad leren laarzen te verzorgen is de wonderbalsem van het merk zelf. Met deze balsem verdwijnen kale neuzen in no-time en lijken je schoenen weer als nieuw. Doe een klein beetje balsem op het bijgeleverde sponsje en wrijf je Dr. Martens goed in. De wonderbalsem brengt je Dr. Martens weer terug naar hun oorspronkelijke staat, zonder dat ze heel erg gaan glimmen. Het is aan te raden om elke maand je Docs in te wrijven met de wonderbalsem als je zo lang mogelijk plezier wil hebben van je schoenen.

Gevet leer

Dr. Martens heeft een aantal populaire modellen in gevet leer uitgebracht. Gevet leer lijkt op glad leer, maar is een beetje steviger en stroever. Je kan je Dr. Martens van gevet leer het beste verzorgen met een waxcrème die speciaal voor gevet leer bedoeld is. Net als bij de schoenen van glad leer, breng je de waxcrème aan met een schone poetsdoek, theedoek of oud kussensloop. De wonderbalsem van Dr. Martens kan je ook gebruiken op andere laarzen en schoenen van gevet leer.

Suède Dr. Martens verzorgen

Gebruik voor het verzorgen van je suède Docs een speciale suède spray en laat andere middeltjes links liggen. De Dr. Martens wonderbalsem is helaas niet geschikt voor suède schoenen! Spray je suède Docs goed in en laat ze goed drogen. Tenslotte kan je met een speciale suède borstel je Dr. Martens nog borstelen voor een nog mooier resultaat.

Vegan Dr. Martens verzorgen

Je kan je vegan Dr. Martens het beste verzorgen met een water- en vuilafstotende spray. Spray ze flink in voordat je ze aantrekt en herhaal dit ongeveer eens per maand. Verder hebben vegan Docs weinig onderhoud nodig; een nat doekje is genoeg. Hoe chill!

Wat is Dr. Martens wonderbalsem?

Dr. Martens wonderbalsem verzorgt, beschermt en laat zelfs de meest versleten Docs eruitzien alsof ze net uit de winkel komen. De wonderbalsem herstelt, voedt en verjongt het leer zonder dat je schoenen gaan glanzen. Je Dr. Martens schoenen blijven soepel en gaan nog langer mee als je ze af en toe inwrijft met Dr. Martens wonderbalsem. Je kan het op ieder soort leer, behalve suède, gebruiken. Het is alleen niet geschikt voor veganisten, want de wonderbalsem bevat bijenwas.

Lees ook: Waarom het zo belangrijk is dat je niet elke dag dezelfde schoenen draagt

Beeld: Unsplash