9 fitnessfouten die je moet voorkomen

fitnessfouten

Vooral nummer 8 is belangrijk

We werken ons regelmatig in het zweet in de sportschool om te werken aan een fitter en gezonder lichaam. Bovendien proberen we goed op onze voeding te letten. We balen dan als een stekker, als we ons een keer hebben laten gaan met de vette snacks. Dat is echter nergens voor nodig! Dit en andere ‘fouten’ moet je proberen te voorkomen.

1. Je hebt geen treat meal

Gezond eten is belangrijk, maar geniet ook een beetje! Wil je af en toe een portie patat met een kroket, doe dat ook gewoon. Gun jezelf af en toe wat lekkers, anders houd je je (fitness)plan ook niet vol. Noem die portie kipnuggets bovendien niet je cheat meal, maar je treat meal. Geniet ervan en voel je vooral niet schuldig als je af en toe een treat meal eet. 

2. Je bent op dieet

We haken meteen in op de gezonde voeding. Wie wil afvallen, wil dat vaak zo snel mogelijk voor elkaar krijgen door onder andere te sporten. Het is echter geen goed idee om op een (crash)dieet te gaan. Vaak is een dieet niet vol te houden op de lange termijn. Eet daarom gewoon gezond, maar gun jezelf ook af en toe wat lekkers.

3. Je slaat de warming-up over

De een vindt trainen in de sportschool hartstikke leuk, maar voor een ander is het juist een noodzakelijk kwaad. Degenen die het sporten niet als een van de geneugten des levens zien, proberen vaak niet langer te trainen dan nodig is. Bespaar echter nooit tijd in de sportschool door de warming-up over te slaan. De warming-up hoeft ook helemaal niet lang te duren, vaak heb je al genoeg aan drie minuten. Hier een voorbeeld van een warming up:

  • 20 seconden jumping jacks
  • 20 seconden squats
  • 20 seconden lunges

Herhaal twee keer.

4. Je slaat het planken over

Iemand die zegt dat één minuut niet lang duurt, heeft nog nooit geplankt. Velen vinden de plank een afschuwelijke oefening, maar sla ‘m niet over! Met de plank train je je buikspieren en je onderrug. Je hoeft de plank heus niet één minuut vol te houden. Als je de plank 3×30 seconden doet, ben je al op de goede weg. 

Lees nog meer fitnessfouten op de volgende pagina.

Pagina 1/2