Blijkbaar is het niet per se goed voor je om elke dag 10.000 stappen te zetten

stappen

We kunnen dat getal beter uit ons hoofd zetten

Veel mensen zijn dagelijks bezig met het doel om 10.000 stappen te zetten. Vaak wordt er nog even een extra wandelingetje gemaakt om dat doel te behalen. Dat blijkt niet per se iets positiefs te zijn. Sterker nog: het zorgt eerder voor meer in plaats van minder gezondheidsklachten.

Obsessief mee bezig

Als je een smart watch draagt of je stappen bijhoudt met je telefoon, lijkt dat misschien onschuldig. Toch blijkt uit Engels onderzoek dat het wel degelijk een negatief effect kan hebben. Het zou er namelijk voor zorgen dat mensen obsessief bezig gaan met het behalen van hun stappendoel. Op de lange termijn lijdt hun mentale gezondheid daaronder. Bij veel jongeren zorgt de obsessie met 10.000 stappen per dag voor een eetstoornis of een verslaving aan beweging, aldus de onderzoekers. En helaas: vooral vrouwen zijn vatbaar voor zo’n verslaving. “Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie”, stelt een van de onderzoekers.

Onderzoek naar stapgewoonten

Hoe belangrijk zijn die 10.000 stappen nou écht? Onderzoek van de Harvard Medical School laat zien dat dat getal zonder duidelijke reden wordt aanbevolen als ‘de ideale hoeveelheid stappen’. De onderzoekers keken daarvoor naar de stapgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar of ouder. Daarbij werd ook gekeken naar de invloed die het aantal stappen had op hun gezondheid.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat 4400 stappen per dag al voldoende zijn om het sterftecijfer met 41% te verkleinen. Dat getal wordt steeds kleiner naarmate iemand dagelijks meer stappen zet, tot ongeveer 7500 stappen. Daarna blijft het gelijk. Of je nou 7500 of 10.000 stappen per dag zet, de kans op overlijden blijft even klein. Het ‘speciale getal’ 10.000 kunnen we dus uit ons hoofd zetten. Weten we dat ook weer!

Lees ook: 6 mogelijke oorzaken van knakkende of krakende knieën

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Neal E. Johnson