Dit is de beste douchetemperatuur voor een zachte huid

temperatuur douche

Hallo, stralende huid!

We weten allemaal dat te warm douchen slecht is voor je huid. Maar van welke douchetemperatuur wordt je huid wel blij, zonder dat je hem beschadigt? Het antwoord zal je verbazen! 

Gevolgen merkbaar

Een warme (oké, toegegeven: hete) douche is voor velen een waar pampermomentje. We knijpen daarom nog weleens een oogje dicht als we zien dat onze huid er niet zo lekker op reageert. Roodheid, een strak gevoel, jeuk. Maar met name nu het buiten kouder wordt, zijn de gevolgen van een hete douche extra merkbaar.

De ideale temperatuur

Of je dan maar koud moet douchen? Nee, dat hoeft uiteraard ook niet, maar een beetje balans houden is niet verkeerd. Dermatoloog Robert Anolik deelt met Vogue USA wat nu de beste douchetemperatuur is. “Lauwwarm”, vertelt hij. Als je het echt precies in graden wilt uitdrukken, zou dat tussen de 36,5 en 40,5 graden zijn.

Warmer douchen wordt afgeraden door dermatologen. “De huidbarrière bestaat uit huideiwitten en oliën die voorkomen dat water uit de huid verdampt en deze barrière beschermt de huid”, aldus Anolik. Douch je te heet? Dan beschadig je de huidbarrière en wordt je huid kwetsbaar. “Het kan voor ontstekingen zorgen. Ook kunnen hoge temperaturen de van nature aanwezige oliën op je huid wegspoelen, die juist zo belangrijk zijn om je huid te hydrateren.”