Zoveel uur kun je een tampon ’s nachts inhouden

tampon

We verklappen alvast: je kunt niet onbeperkt met een tampon slapen

Dat je een tampon niet te lang kunt dragen, weten we allemaal. Maar hoe zit het ’s nachts? Als je slaapt kun je immers niet om de paar uur je tampon verwisselen. Een gynaecoloog onthult hoeveel uur je een tampon in kunt houden én of het kwaad kan om ermee te slapen. 

Slapen met tampon

Slapen met een tampon kan over het algemeen geen kwaad en zal niet direct voor problemen zorgen. Wanneer je echter van uitslapen houdt of juist vroeg naar bed gaat omdat je veel slaap nodig hebt, zit er wel een ‘maar’ aan dit verhaal. In dat geval kan het namelijk wel degelijk gevolgen hebben voor je gezondheid.

Acht uur slaap

Gynaecoloog Pari Ghodsi vertelt meer over dit onderwerp. Als je een tampon inbrengt vlak voordat je gaat slapen, vervolgens zo’n acht uur slaapt en ‘m daarna meteen verwisselt, is er volgens Ghodsi niks aan de hand. Slapen met een tampon in kan dus niet meteen kwaad. Breng hem echter dus wel zo laat mogelijk in. Slaap je langer dan achter uur, breng je de tampon eerder in of slaap je heel lang uit? Dan bestaat de kans op infecties of zelfs tamponziekte. Dat wil je natuurlijk voorkomen, de gynaecoloog raadt dan ook aan om naar een alternatief te kijken.

Alternatieven

Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven om de nacht door te komen tijdens je menstruatie. Je kunt natuurlijk kiezen voor maandverband, dit is misschien wel de meest voor de hand liggende optie. Het enige nadeel daaraan is dat er een kans bestaat dat je doorlekt. Dat wil je natuurlijk niet, maar als je (de eerste dagen) hevig bloed is de kans wel aanwezig. Een ander alternatief is de menstruatiecup. Deze breng je in in je vagina, zodat-ie ’s nachts al het bloed kan opvangen. De kans op doorlekken is erg klein en je kunt hem veel langer dragen dan een tampon, namelijk wel tot twaalf uur. Tot slot kun je ook kiezen voor menstruatieondergoed. De keuze is aan jou!

Lees ook: Heftig: zoveel uur slaap verliezen vrouwen door ongemakken tijdens hun menstruatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels