5 veelvoorkomende vrouwenkwalen die de dokter vaak over het hoofd ziet

vrouwenkwaaltjes

De symptomen van bepaalde kwalen en syndromen zijn niet altijd makkelijk te herkennen

We snappen dat een keer buikpijn vanzelf overgaat, maar wat als je altijd buikpijn hebt? Het is vervelend om dan van de dokter te horen te krijgen ‘dat het vanzelf overgaat’. Helaas wordt er een aantal veelvoorkomende vrouwenkwalen en -ziektes vaak en makkelijk over het hoofd gezien. Wij sommen ze voor je op, zodat je er zelf alerter op kunt zijn:

PCOS

Onze eierstokken maken naast vrouwelijke hormonen ook mannelijke hormonen aan. Hartstikke normaal. Bij vrouwen met het Polycysteus-overiumsyndroom (PCOS) maken de eierstokken echter te veel mannelijke hormonen aan. Hierdoor ontstaan verklevingen op de eiersokken. Vrouwen met PCOS hebben vaak een onregelmatige menstruatie en kunnen last hebben van meer beharing en puistjes. De anticonceptiepil kan deze symptomen verminderen. Verder kan PCOS ertoe leiden dat zwanger worden moeilijker is, dit komt door de ongecontroleerde eisprong.

Fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie ervaren over het algemeen veel chronische pijn in spieren en bindweefsel. Fibromyalgie betekent dan ook letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Mensen met FM kunnen last hebben van vermoeidheid, slaapstoornissen, allergieën, concentratieproblemen, hoofdpijn, koorts en darmklachten. Op de ene dag heb je meer klachten dan de andere dag. Fibromyalgie is lastig vast te stellen, want er zijn geen afwijkingen in je spieren of bindweefsel te vinden. Er zijn nog geen medicijnen voor, maar klachten kunnen verminderd worden met pijnstillers en een combinatie van rust en de juiste beweging.

Prikkelbare darmsyndroom

Onze darmen kneden ons voedsel dusdanig dat het makkelijk door ons lijf vervoerd kan worden. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben echter te maken met een spastische darm, waardoor het kneden te snel of te langzaam gaat. Hierdoor ervaren mensen met PDS een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie. Minder stress, meer beweging en gezond eten kunnen de klachten verminderen. In sommige gevallen kan de huisarts ook medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Artritis

Hoewel zowel mannen als vrouwen artritis kunnen krijgen, hebben met name vrouwen hiermee te maken. Mensen met artritis kampen met gewrichtsontstekingen die vaak voorkomen in de handen, polsen, knieën en voeten. Deze chronische auto-immuunziekte kan langzaam beginnen of plotseling ontstaan. Wel komt het soms voor dat vrouwen er tijdens hun zwangerschap even geen last van hebben. Bij artritis kan de huid rondom de gewrichten warm aanvoelen, rood worden en zelfs opzwellen. Je kunt er ook koorts door krijgen. Door de ontstekingen die in de gewrichten ontstaan, ontstaat er ontstekingsvocht in de gewrichten in plaats van gewrichtsvocht. Hierdoor kan het kraakbeen niet naar behoren functioneren en dat resulteert in erg pijnlijke gewrichten. Naar verluidt zou omega-3 de pijn verlichten, maar het is raadzaam om altijd de dokter te raadplegen.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

We denken vaak aan een ijzertekort of een slaaptekort wanneer iemand snel moe of uitgeput is, maar je kunt ook te maken hebben met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Een paar uurtjes rust helpt dan niet om je weer uitgerust te voelen en de kleinste inspanningen zorgen al voor een oververmoeid gevoel. Mensen met CVS ervaren soms ook een onverklaarbare spierpijn en licht geheugenverlies. Als CVS bij je wordt vastgesteld, kan de huisarts, psycholoog, fysiotherapeut of ergotherapeut je helpen leren omgaan met de klachten.

Lees ook: Veertig procent van de vrouwen heeft een vleesboom: dit zijn de kenmerken

Bron: Reuma Nederland, Thuisarts, Thuisarts | Beeld: Pexels