Verbrand? Dit kun je allemaal doen om de pijn te verzachten

verbrand

Zo bespaar je jezelf een hoop ongemak

Hoe goed en hoe vaak je ook zonnebrand hebt aangebracht: soms blijk je aan het eind van de dag tóch verbrand te zijn. Enorm vervelend en vaak behoorlijk pijnlijk. Wat kun je doen om de pijn van die rode huid te verzachten? Wij geven je een aantal handige tips.

Zo min mogelijk pijn lijden

Of het nu komt omdat je een stukje bent vergeten in te smeren of omdat je íets te lang vol in de zon hebt gezeten: van een verbrande huid wordt niemand blij. Naast de opvallende kleur zorgt een verbrande huid vaak ook een aantal dagen voor behoorlijk wat ongemak. Wat kun je doen om te voorkomen dat je lang pijn moet lijden? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij. Zo kom je de verbrande dagen (zo goed als) pijnvrij door!

Koude douche, after sun en een theedoek

Het is verstandig om, zodra je doorhebt dat je verbrand bent, een koude douche te nemen en daarna meteen after sun op te smeren. Het koude water zorgt ervoor dat de pijn vermindert en dat je niet meer het gevoel hebt dat je huid in brand staat. De after sun voedt je huid, waardoor die er in de loop der tijd minder droog uit zal zien. Kies bij voorkeur voor een after sun product met aloë vera. Dat zorgt ervoor dat eventuele wondjes sneller helen en dat je huid goed koel wordt gehouden.

Heb je tussen koude douches door behoefte aan extra verkoeling? Stop dan wat ijsklontjes in een theedoek en druk dat zachtjes op de verbrande huid. Je kunt de theedoek ook even laten weken in koud water of koude melk.

Veel water en nieuwe skincare routine

Verbrande huid trekt veel vocht naar de oppervlakte, waardoor uitdroging van de rest van je lijf op de loer ligt. Door de hele dag veel water te drinken, zorg je ervoor dat je vochtvoorraad op peil blijft. Iets wat daarnaast wordt aangeraden, is om je skincare routine tijdelijk aan te passen. Blijf even weg van scrubs en toners, want die zullen de pijn alleen maar erger maken en je huid beschadigen. Houd alles zo licht en simpel mogelijk.

Bad met havermout of baking soda

Naast een douche is een koud of lauwwarm bad een goed idee als je verbrand bent. Daar kun je wat fijngemalen havermout bij doen: dat heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Ook baking soda is een handige optie, want dat heeft een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat je de dagen erna minder jeuk en pijn zult hebben.

Lees ook: Hoe zit het nou: kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: iStock