Is die ene collega wel heel irritant? Zó ga je met die vervelende collega om

collega
Het vergt wat inspanning…

Met vrijwel al je collega’s kun je het goed vinden en sommige beschouw je zelfs als je vrienden. Toch is er altijd wel een uitzondering op die regel, want door die ‘hilarische’ opmerkingen van degene naast je erger je je groen en geel. Iedere dag weet ze het weer voor elkaar te boksen om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Hoe kun je met die collega omgaan, zonder jezelf helemaal op te vreten?

Je zit acht uur per dag naast elkaar, acht uur te veel als je het jou vraagt…

Kromme tenen 
Wie fulltime werkt kent het euvel wel dat er altijd een collega is met wie je het minder goed kunt vinden. In veel gevallen gaat het om de collega van wie je kromme tenen krijgt. Laat die collega je niet langer meer in de ogen steken, door de volgende punten in je achterhoofd te houden.

Blijf aardig
Je collega negeren lost niets op. Soms wil de persoon in kwestie alleen even zijn of haar verhaal kwijt. Luister naar zijn of haar verhaal en blijf aardig, zo maak je het voor jezelf ook leuker. Niet alleen is je collega blij dat hij of zij wat kon vertellen, maar je hebt er zelf ook baat bij. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Social Psychology blijkt dat je gelukkiger wordt als je iets goeds doet voor een ander.

Haal diep adem en tel tot tien
Is het weer zover en krijg je een pittige hoofdpijn van de persoon in kwestie? Neem even een momentje, haal rustig adem en tel tot tien, voordat je iets naar je collega blaf waar je later spijt van krijgt. Herpak jezelf en  probeer weer positief verder te gaan. Scheelt je weer een migraine.

Verplaats je in een ander
Wellicht wil je praatgrage collega even met je kletsen omdat ze niet lekker in haar vel zit. Negeer haar dus niet en neem de tijd om diegene wat beter te leren kennen. Wellicht gaat diegene scheiden en gaat ze door een rotperiode. Door iemand beter te leren kennen, wordt het makkelijker om je in diegene te verplaatsen waardoor irritatie verandert in begrip.

Maak even een ommetje
Helpt dat goede gesprek met je collega niet en ben je de wanhoop nabij? Maak dan even een blokje om. Uit een onderzoek dat Emotion publiceerde blijkt dat je door twaalf minuten te bewegen irritatie kunt verminderen. Is er een moment aangebroken waarop je je collega wel kunt schieten? Neem dan letterlijk en figuurlijk afstand van diegene door even te wandelen. Wanneer je terugkomt van je ommetje, lijkt het vast al een stuk minder erg gesteld met de uitspraken van je collega.

Lees ook: dit is de populairste trouwjurk ter wereld 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Lifehacker