‘Ik stuurde mijn moeder weg bij m’n bruiloft’

bruiloft moeder

‘Ze huilde en ze smeekte, maar uiteindelijk is ze vertrokken’

Joachim* is getrouwd met Maxime, maar zijn grote dag ging niet helemaal volgens plan. Dat had alles te maken met de band die zijn moeder heeft met Joachims eerste vrouw, Kim. Zij overleed, en daar is zijn moeder nooit helemaal overheen gekomen, denkt Joachim. Maar dat ze zó ver zou gaan dat hij zijn eigen moeder moest wegsturen bij zijn bruiloft? Dat had hij niet verwacht…

Tweede liefde

Joachim legt uit op Reddit dat hij tot zes jaar geleden getrouwd was met Kim. Zij overleed echter plotseling en dit had een flinke impact op zowel Joachim als zijn moeder. “Mijn moeder hield van Kim als haar eigen dochter. Ik ben enig kind, en ik denk dat ze nooit echt over Kims dood heen is gekomen”, deelt hij. En daarbovenop deelt Joachim dat hij met Maxime honderd procent zeker weet dat zij the one is. “Door Maxime weet ik heel zeker dat Kim niet de liefde van mijn leven was”, aldus de man. Kortom: Joachim is na een periode van diepe rouw eindelijk weer happy.

Moederliefde

Maar zijn moeder is niet zo blij. “Zij heeft mijn relatie met Maxime nooit goedgekeurd. Ze vond dat ik ’te snel’ doorging met mijn leven na Kim. Ook weigert ze te accepteren dat mijn liefde voor Maxime dieper gaat dan voor Kim”, schrijft hij. En dit steekt zijn moeder niet onder stoelen of banken, legt Joachim uit. Zo heeft ze regelmatig commentaar op hun relatie en had ze kritiek op allerlei zaken rond de bruiloft. “Ik vond dat ze regelmatig een grens overging”, schrijft de man, “maar Maxime wilde het laten gaan in de hoop dat mijn moeder haar zou accepteren.”

Hoe ver de liefde van Joachims moeder voor Kim gaat, blijkt als ze met een bijzonder verzoek komt: “Ze vroeg meerdere keren of ik de ouders van Kim wilde uitnodigen voor m’n bruiloft. Uit liefde, zei ze, en om te laten zien dat ik er nog altijd voor ze was. Maar ik weigerde. Ik heb die mensen in geen jaren gesproken en heb geen reden om ze in m’n leven te houden.” Tja. En daarmee is de kous af, denk je misschien, maar Joachim legt uit dat z’n moeder maar blijft aandringen.

Huwelijksbootje

En daar blijft het niet bij. “Op mijn bruiloft kwam mijn moeder daadwerkelijk mét mijn ex-schoonouders opdagen. Ik vroeg hen wat ze hier deden, en zij legden uit dat mijn moeder hen had uitgenodigd. Ze waren zich van geen kwaad bewust”, schrijft een gefrustreerde Joachim. “Mijn moeder zei dat het ‘mijn familie’ was en dat het ‘mijn plicht’ was.”

Voor de ouders van Kim kan Joachim nog een compromis sluiten: zij mogen blijven voor de receptie, maar niet bij de ceremonie, legt hij uit. Maar met zijn moeder heeft hij minder geduld. “Ik keek haar aan en zei dat ik haar nergens meer bij wilde hebben. Ze huilde en ze smeekte, maar uiteindelijk is zij mét Kims ouders vertrokken.” Deze beslissing is Joachim echter op nogal wat kritiek vanuit zijn familie komen te staan. “Zelfs mijn vader, die al 15 jaar van haar gescheiden is, noemde me een klootzak”, omschrijft hij. En daarom vraagt hij zich af: hoe had hij dit anders kunnen aanpakken?

*Alle namen in dit stuk zijn verzonnen. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam AITA_27744.

Lees ook: ‘Mijn zus nodigde me niet uit voor haar bruiloft’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Luis Tosta