Vrouw vertelt: ‘Mijn man is me heel veel geld schuldig, maar wil wel een auto’

geld vrouw schuldig

‘Ik stelde hem een ultimatum: je vrouw of die auto’

Vera* is allesbehalve blij wanneer haar man Timothy laat weten dat hij een auto van een collega wil overkopen. Timothy is haar namelijk nog een flinke som geld schuldig. Woedend zet Vera haar echtgenoot voor de keuze: óf hij vergeet die auto, óf zij vraagt een scheiding aan. Nu twijfelt ze of deze reactie niet te fel is geweest. 

Duizenden euro’s schuld

“Mijn man en ik wonen in het centrum van een Europese hoofdstad en hebben daarom geen auto nodig”, vertelt Vera op het forum Reddit. Toch ziet Timothy het wel zitten om een auto te kopen wanneer een van zijn collega’s een tweedehands bolide aanbiedt.  Vera probeert hem van het idee om autobezitter te worden af te brengen. Timothy staat namelijk bij haar in het krijt. “Mijn man is me 15.000 euro schuldig. Twee maanden voor de coronapandemie begon, is hij van buiten Europa naar mijn land verhuisd. Het kostte hem veel tijd om werk te vinden en al die tijd betaalde ik voor zijn huur en boodschappen. Ook heb ik hem geholpen na een paar slechte beslissingen.”

Luxe auto

Het betreft niet zomaar om een oud brik, benadrukt Vera. “Het is een grote auto, te groot voor de smalle straten in onze hoofdstad, dus je kunt hem snel beschadigen. De verzekering, de diesel en de parkeervergunning zijn ook niet bepaald goedkoop. Voor iemand die een schuld heeft en geen spaargeld bezit, vind ik het dus geen logische keuze om zo’n auto te kopen.” Hoewel de collega van Timothy de auto voor een vriendenprijsje wil verkopen, gaat het alsnog om 10.500 euro. Hij vindt het goed als de auto in delen wordt afbetaald.

Niet meer betalen

Zonde van het geld, vindt Vera. “We zijn nu drie jaar samen en ik heb al die tijd alles voor ons betaald. We zijn een keer samen op vakantie geweest, maar zelfs een weekendje weg kan mijn man niet betalen. Ik heb een goede baan en een goed salaris, omdat ik altijd hard heb gewerkt. Ik kan het me veroorloven om mooie reizen te maken, maar ik kan niet voor ons allebei blijven betalen.”

Eigenlijk hoopte Vera vaker op vakantie te kunnen nu haar man ook een baan heeft. En een nieuw optrekje ziet ze ook wel zitten. “We zouden graag uit onze kleine studio verhuizen. Maar nu wil Timothy liever die auto afbetalen dan sparen voor vakanties en een verhuizing.”

Ultimatum

Vera begrijpt al snel dat Timothy niet van het idee af te brengen is. “Daarom stelde ik hem een ultimatum: de auto of zijn vrouw.” Misschien een beetje kinderachtig, erkent ze, maar het werkte wel. “Mijn man besloot niet voor de auto te kiezen. Wel had hij tijdens een proefritje met de auto al de lak beschadigd, wat alsnog 2.000 euro heeft gekost. Daarvoor heb ik hem de helft geleend.” Hoewel er geen wagen voor de deur komt te staan, voelt Vera zich nu toch schuldig. “Mijn man denkt echt dat het hem financieel wel was gelukt en dat ik vertrouwen in hem had moeten hebben.” Nu vraagt Vera om advies. Is ze inderdaad te fel geweest? Wat denk jij?

*Vera en Timothy zijn niet de echte namen van dit echtpaar. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam AcanthisittaBusy2724. 

Lees ook: ‘Ik zei dat mijn schoonzus niet het geld had voor meer kinderen’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash