Ai: dit is volgens onderzoek de pijnlijkste manier om uit elkaar te gaan

pijnlijkste manier uit elkaar

Deze vorm van een break-up wordt als pijnlijkste ervaren

Of de beslissing door jou, je partner of misschien wel gezamenlijk is gemaakt, uit elkaar gaan is voor niemand leuk. Echter zijn sommige manieren om uit elkaar gaan pijnlijker dan andere. Zo bevestigt ook recentelijk onderzoek, want er is een specifieke vorm van een break-up die mensen als de pijnlijkste ervaren.

Pijnlijkste manier om uit elkaar te gaan

De Cornell University onderzocht op welke wijze mensen uit elkaar gaan na een liefdesrelatie. Dit kan natuurlijk op veel verschillende manieren gebeuren, maar er is toch echt één manier die veel mensen het ergst vinden. Dit is wanneer iemand ‘aan de kant wordt gezet’ voor een ander, zo blijkt uit het onderzoek. Een break-up waarbij een derde persoon in het spel is, is voor de meesten de meest pijnlijke manier om uit elkaar te gaan. En wij moeten zeggen, dit verbaast ons niets.

Gevoel van afwijzing

‘Ingeruild’ worden voor een ander geeft iemand een behoorlijke deuk in zijn of haar zelfvertrouwen. Aan het onderzoek deden 600 mensen mee. Tijdens een experiment werden een man en twee vrouwen – die samenwerkten met het onderzoek – bij elkaar in een ruimte geplaatst. Gezamenlijk moesten ze een puzzel oplossen. De vrouw werd daarbij gevraagd om een partner te kiezen met wie ze de puzzel moest oplossen. In sommige gevallen koos de vrouw voor de andere vrouw, wat ervoor zorgde dat de man zich afgewezen voelde.

Slecht voor zelfvertrouwen

Aan de kant gezet worden, is dus niet fijn, zo constateerden de onderzoekers na afloop van het experiment. Wat bleek? De man gaf aan zich slechter te voelen wanneer hij niet werd gekozen. Met name wanneer in dezelfde situatie iemand anders wél werd gekozen. “Dit komt misschien omdat zo’n afwijzing leidt tot een vergroot gevoel van uitsluiting en het gevoel er minder bij te horen”, stelt een onderzoeker.

Lees ook: Raar maar waar: grote kans dat je dezelfde genen hebt als je beste vriendin(nen)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash