Onderzoek wijst uit: bezoek aan de bioscoop is goed voor je gezondheid

bioscoop gezondheid

Dat wordt vaker een avondje naar de bioscoop!

Een avond uit naar de bioscoop om de nieuwste films op het witte doek te bewonderen is altijd een feest. Toch stellen we zo’n bioscoopbezoekje vaak uit en draait voor je het weet die ene leuke film niet meer in de zalen. Jammer, want wanneer je naar de bioscoop gaat heb je niet alleen een leuke avond. Het is ook nog eens erg goed voor je gezondheid, zo blijkt uit onderzoek!

Gezondheidsvoordelen bioscoopbezoek

Een bezoek aan de bioscoop heeft meer gezondheidsvoordelen dan je misschien zou verwachten. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Londen in samenwerking met bioscoopketen Vue. De eindresultaten van het onderzoek laten zien dat het kijken van een film op het witte doek je naderhand creatiever, productiever en meer verbonden maakt. Hoe dit kan? Daar heeft het onderzoek een logische verklaring voor.

Telefoon uit

Door de komst van het internet en met name social media, ervaren we steeds vaker onrust en hectiek in ons leven. Het continu bereikbaar zijn en ‘je leven delen’ op social media kan zo zijn tol eisen. Door een bezoek aan de bioscoop te brengen, je telefoon uit te zetten en twee uur in volledige rust naar een film kijken, kan dus erg bevorderlijk werken voor je gezondheid.

Overeenkomsten in de hartslag

Dit ondervonden ook de deelnemers van het Londense onderzoek. Hier kregen 51 vrijwilligers biometrische sensoren aangebracht op het lichaam om de activiteit van het lichaam en de hersenen te kunnen meten. Bij de bioscoopbezoekers ging de hartslag tijdens het kijken van de film beduidend omhoog, gemiddeld tot wel 95-160 slagen per minuut. In ruststand slaat een hart normaal gesproken 60-100 slagen per minuut. Een grappig detail is dat de hartslag van de bioscoopgangers steeds meer met elkaar overeen kwamen en tegelijk klopte. Volgens de onderzoekers impliceert dit een hoge sociale binding tussen de mensen in de bioscoopzaal. Ook geeft dit volgens de onderzoekers een verminderd gevoel van eenzaamheid en depressie.

Lees ook: Raar maar waar: grote kans dat je dezelfde genen hebt als je beste vriendin(nen)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Bedrock | Beeld: Pixabay