Zo groot is de kans dat jij en je partner bij elkaar blijven

partner
Het verschilt per situatie

Als je tot over je oren verliefd bent, kun je je niet voorstellen dat jij en je geliefde ooit uit elkaar zullen gaan. Je droomt van een romantisch bestaan waarin niets jullie scheidt, maar is dat wel zo realistisch?

Er is een aantal risico’s dat de kans op een scheiding vergroot.

Samenblijven
Wij waren niet de enigen die benieuwd waren hoe groot de kans is dat je voor altijd bij ‘de liefde van je leven’ blijft. Ook Nieuwsblad was hier nieuwsgierig naar en vroeg professor in de sociologie Dimitri Mortelmans hoe groot die kans nu écht is. Volgens Mortelmans hangt het af van een aantal risico’s. 

Risico’s
Volgens de professor zijn we ‘geïndividualiseerd’ waardoor we ook het optimale uit een relatie willen halen. Hebben we het idee dat we niets uit de relatie halen? Dan gaan we op zoek naar iemand die ons wel kan geven wat we willen. Daarnaast weet de professor ook risico’s te noemen die onder andere bepalen of jullie bij elkaar blijven of niet, hieronder vind je ze:

  • Risico 1: leeftijd. Iets wat het risico op scheiding beïnvloedt, is je leeftijd. Des te jonger je bent wanneer je in het huwelijk treedt, des te groter de kans op een breuk. Mortelmans raadt daarom aan om eerst te daten en wat ervaring op te doen. Ook is het belangrijk dat er niet een te groot leeftijdsverschil tussen jou en je partner zit. Is er toch een leeftijdsverschil? Dan heeft de relatie een grotere kans op slagen als de man ouder is dan de vrouw.
  • Risico 2: ouders. Zijn je ouders gescheiden? Dan heeft dit ook invloed op jouw eigen relatie. De kans dat jij en je partner uit elkaar gaan, is groter als je eigen ouders ook zijn gescheiden.
  • Risico 3: gelijkenis. Je hoort weleens dat tegenpolen elkaar aantrekken, maar is dat wel echt zo? Ja, je kunt je aangetrokken voelen tot elkaar, maar het hoeft volgens Mortelmans niet te betekenen dat de relatie dan beter werkt. Volgens hem is de relatie juist stabieler als je meer gelijkenissen hebt.
  • Risico 4: onafhankelijke vrouwen. Vroeger waren vrouwen nogal afhankelijk van hun man, maar anno 2018 zijn vrouwen onafhankelijk. Ze zitten niet meer om financiële redenen gevangen in een huwelijk. Sinds vrouwen onafhankelijker werden, was een duidelijke stijging in het aantal echtscheidingen te zien.

Lees ook: Zit je in een relatiesleur? Dit is waarom dat eigenlijk helemaal niet erg is!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Nieuwsblad | Beeld: Pexels