Zo ongezond is een slechte relatie voor je gezondheid

relatie

Niet alleen je mentale gezondheid wordt geschaad

Kleine ergernissen zoals het dopje van de tandpasta dat niet weer wordt teruggedraaid op de tube tot kibbelen om de afstandbediening: het zijn kleine, veelvoorkomende akkefietjes tussen partners. Heel normaal. Maar als je continu knallende ruzie hebt, zit het toch niet zo goed met je relatie.

Onderzoekers van de universiteiten in Nevada en Michigan onderzochten wat een slechte relatie doet met je gezondheid.

Factoren

In totaal werden 373 getrouwde koppels 16 jaar lang geobserveerd door onderzoekers werkzaam aan de universiteiten van Nevada en Michigan. Een aantal factoren die de onderzoekers in de gaten hielden waren hoe vaak de koppels onenigheid hadden over geld, kinderen, schoonfamilie en vrijetijdsbesteding.

Negatieve gevolgen

Rosie Shrout, een van de onderzoekers, verklaart dat zij en haar collega’s ontdekten dat ruzie tussen geliefden een negatieve invloed hadden op de gezondheid. Bij mannen was de impact het grootst. Het onderzoek bevestigt daarmee andere onderzoeken: conflicten binnen een relatie kunnen leiden tot het verliezen van de eetlust, een toename van het stresshormoon en ontstekingen. Andersom bleek dat een goede relatie de gezondheid positief beïnvloedt.

Lees ook: Dit zijn de (on)duidelijke tekenen dat hij jou net zo leuk vindt als jij hem!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay