Is een tweede huwelijk succesvoller dan het eerste?

De wetenschap probeert deze brandende vraag te beantwoorden

Trouwen doe je maar één keer, zo zegt men weleens hoopvol. De statistieken daarentegen wijzen erop dat dat niet het geval is. Er zijn genoeg mensen die een tweede huwelijk, na een gestrand eerste huwelijk, toch nog een kans geven. Maar blijkt die tweede keer ‘Ja, ik wil’ ook echt stand te houden tot de dood jullie scheidt?

De wetenschap was hier ook benieuwd naar en boog zich over de kwestie.

Eerste huwelijk

Er is een grote groep mensen die na een eerste huwelijk geen zin meer heeft in een tweede, maar als je dan iemand ontmoet die je wereld toch weer op zijn kop zet, kan het maar zo dat een tweede trouwerij toch gewenst is. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zo lijkt het credo. Maar ziet men het ook echt als een nieuwe kans of heeft men niets geleerd van de fouten uit het eerste huwelijk? De wetenschap onderzocht het, maar kwam helaas niet tot eenzelfde conclusie.

Cijfers

In 2013 concludeerde een Brits onderzoek dat een tweede huwelijk minder vaak in een scheiding eindigt dan het eerste huwelijk. In Groot-Brittanië eindigt 45 procent van de eerste huwelijken in een scheiding tegenover 31 procent van de tweede huwelijken. Helaas beweerde een andere studie uit 2015, gepubliceerd in the Journal of Family Issues, wat anders. Volgens dit onderzoek strandde een tweede huwelijk juist vaker. 

Fouten

Aan Mind Body Green vertelt relatiecounselor Margeret Paul dat veel mensen hun partner de schuld geven van het stranden van het eerste huwelijk. Het gevolg daarvan is dat mensen niet aan hun persoonlijke problemen werken en vervolgens dezelfde fouten weer maken. Wanneer de tweede poging dan weer niet lijkt te werken, geven ze hun ‘fout gekozen partner’ weer de schuld en kijken ze niet naar zichzelf. Huwelijkstherapeut Linda Carroll voegt daaraan toe dat een tweede huwelijk alleen kan werken als je aan jezelf hebt gewerkt en hebt geleerd van je fouten.

Lees ook: Dit is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders trouwen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mind Body Green | Beeld: Pexels