4 gouden tips om je strijkijzer gemakkelijk schoon te maken

strijkijzer

Het is weer tijd om het strijkijzer een schoonmaakbeurt te geven!

Het is niet een van de leukste klusjes, maar eens in de zoveel tijd moet ook je strijkijzer worden schoongemaakt. Door regelmatig plakkerige vlekken van je strijkijzerzool te verwijderen, kun je er jarenlang plezier van hebben. Wij geven je vier gouden tips waarmee je dit klusje makkelijk klaart! 

Strijkijzer schoonmaken

De onderkant van je strijkijzer krijgt een hoop te verduren. Het is dan ook onvermijdelijk dat er vuil achterblijft op de strijkijzerzool, bijvoorbeeld wanneer je over synthetische stoffen of een opdruk strijkt. Maar ook door kalkhoudend, hard water te gebruiken, ontstaat er een laagje op de onderkant dat soms moeilijk te verwijderen is. Gelukkig kom je met een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes een heel eind. Met deze tips krijg je die hardnekkige plekken gemakkelijk van je strijkijzer.

1. Keukenzout

Keukenzout is iets dat (bijna) iedereen wel in de kast heeft staan. Je kunt het niet alleen gebruiken om eten op smaak te brengen, maar ook om je strijkijzer mee schoon te maken. Zo ga je te werk: leg een oude handdoek op je strijkplank en strooi er een flinke portie zout op. Strijk er vervolgens 1 minuut met een heet strijkijzer overheen. Het zout schuurt, waardoor het vuil loslaat.

2. Kaarsvet

Wrijf voorzichtig met een witte kaars over de zool van je strijkijzer. Gebruik hiervoor een ovenwant, om te voorkomen dat je je vingers verbrandt aan het hete apparaat. Het vuil op je strijkijzer hecht zich aan de het kaarsvet, waardoor het met een stuk keukenpapier gemakkelijk te verwijderen is. Om het jezelf nog makkelijker te maken, kun je ook over een dikke laag keukenpapier heen strijken.

3. Aluminiumfolie

Aluminiumfolie is wederom zo’n multifunctioneel ding dat iedereen in huis heeft. Ook deze truc is heel eenvoudig: leg een stuk aluminiumfolie op je strijkplank. Strijk rustig met een warm ijzer over de folie. Op deze manier blijft het plakkerige laagje van de onderkant op het folie kleven, waardoor je strijkijzer weer spic en span is.

4. Azijn

Wat moeten we toch zonder azijn in het huishouden? Dit wondermiddeltje komt ook van pas bij het schoonmaken van je strijkijzer. Giet wat azijn op een schoon doekje. Zet het (koude!) apparaat op het doekje en laat het een half uur intrekken. Wrijf vervolgens met een zachte, schone doek over de zool en voila…het vuil is weg! Is het nog niet helemaal schoon? Herhaal de stappen dan nog eens.

Lees ook: 11 verrassende dingen die je kunt schoonmaken met een kledingstomer

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels