Aha: zo maak je je kledingkast klaar voor de herfst

kledingkast herfst

Je hoeft niet direct al je zomerkleren weer weg te stoppen

We hebben nog heel even een mooie nazomer te gaan, maar daarna is het toch echt afgelopen met het warme weer. Kortom: Hoogste tijd om ook de kledingkast weer klaar voor de herfst te maken!

Twee regels

Een bekende misvatting is dat je echt twee verschillende garderobes erop na moet houden voor voorjaar en najaar. Niets is minder waar: je kunt prima zomerkleding in je kast houden. Ze moeten dan aan één van deze twee voorwaarden voldoen: of ze werken goed in combinatie met andere laagjes, of het zijn gewoon fijne basics. We leggen je uit wat we hiermee bedoelen.

Laagjes op laagjes op laagjes

Simpel gezegd: in de herfst en winter is het natuurlijk belangrijk dat je goed warm blijft. Hiervoor dragen we vaak meerdere lagen kleding over elkaar. Dit zorgt namelijk dat de stilhangende lucht tussen deze laagjes opwarmt met onze lichaamswarmte. En zo houden we onszelf als het ware in een coconnetje van warmte. Bij alle jurkjes, tops en broeken die je draagt kun je je daarom afvragen: zou dit werken met een extra laagje erover of eronder? Een zomerse maxi-jurk tover je bijvoorbeeld in een handomdraai om tot een een herfstjurk met een panty, een stel goede enkellaarzen en een oversized blazer. En dat leuke hemdje dat je zo graag droeg bij je favoriete rokje? Die kun je net zo goed dragen met een dunne top met lange mouwen eronder en een goed stel jeans. Statement pieces zijn juist heel erg gemaakt om gezien te worden, en daarom niet zo geschikt om in laagjes te dragen.

Back to basics

Het klinkt heel basic, en dat is het ook. Sommige kledingstukken kunnen gewoon altijd. Witte jeans hebben een zomerse uitstraling met een mooie losse camisole erboven, maar kunnen net zo goed voor de herfst. Trek er bijvoorbeeld een paar mooie cognacbruine laarzen of brogues bij aan, een fijne donkere blouse met lange mouwen en een gebreid vest of een blazer in warme, diepe kleuren. En zo’n mooie sailor top met horizontale strepen? Die trek je gewoon aan onder een losvallende jurk met neutrale kleuren. Combineer met een goede riem en een mooi stel laarzen en voilà: je zomerkleding is hartstikke herfst-proof.

Tips voor het opruimen

Als je nu hard aan het opruimen slaat, dan hebben we nog een paar goede tips voor je:

  • Check vóór je kleding en schoenen wegstopt of er nog reparaties aan moeten plaatsvinden. Geef je schoenen bijvoorbeeld nog een laatste poetsbeurt en controleer je kleding op losse naadjes. Wat je nu repareert, hoef je volgende zomer niet meer te doen.
  • Een rieten hoed of tas zijn natuurlijk heerlijke accessoires, maar ze hebben al snel waterschade. Berg deze dus sowieso op, want je gaat ze een heel seizoen niet nodig hebben.
  • Met hoe onvoorspelbaar het weer in Nederland soms is: houd gewoon je zonnebril lekker ergens bij de hand. Ook de herfstzon kan flink fel zijn, dus deze hoef je echt niet direct op te ruimen.

Lees ook: Volgens experts is dit de beste manier om je kledingkast op te ruimen

Bron: Women’s Health Mag / Pump It Up Magazine | Beeld: Pexels, Artem Beliaikin