Met deze tips blijft je kerstster een stuk langer mooi

kerstster

Handig voor de komende weken!

Veel mensen halen in de periode rond kerst een kerstster in huis. Zo’n plant heeft goede verzorging nodig om zo lang mogelijk zijn mooie rode bladeren te behouden. Wat kun je het beste doen om ervoor te zorgen dat je kerstster lang mooi blijft? Wij geven je tips.

Water geven

Je kerstster kan natuurlijk niet de hele periode dat hij bij je thuis staat zonder water. Hoe kom je erachter dat hij water nodig heeft? Dat is heel makkelijk: prik met je vinger in de aarde van de plant. Is de aarde vochtig? Dan heeft hij nog even geen water nodig. Heb je lang gewacht en is de aarde helemaal droog? Zet de plant dan even in de gootsteen en giet z’n pot vol water. Zorg ervoor dat je de pot goed in de gootsteen laat uitlekken, zodat de plant alleen het water opzuigt dat hij nodig heeft. Zet hem daarna terug in de bloempot en hij kan er weer even tegenaan!

Plek in je huis

Waar kun je een kerstster het beste neerzetten? Kerststerren geven de voorkeur aan een plek zonder tocht. Ook kunnen ze niet goed tegen kou: ze groeien het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 22 graden. Een kerstster in je tuin of op je balkon (bij lage temperaturen) is dus geen goed idee. Tot slot: zet een kerstster op een plek waar voldoende daglicht is. Een tekort aan daglicht zorgt ervoor dat kerststerren verwelken.

Na de kerstperiode

Veel mensen gooien een kerstster na de kerstperiode in de kliko. Dit is helemaal niet nodig, want kerststerren zijn geen eenjarige planten. Met de juiste verzorging kun je er meerdere jaren van genieten. Het is belangrijk om je kerstster in het voorjaar een beetje terug te snoeien en hem wat nieuwe potgrond te geven. Voor het beste effect meng je de potgrond met wat kokosvezel. Zet de pot vervolgens in je tuin of op je balkon (in de warmere periode kan dat namelijk wel!) en haal hem weer naar binnen voordat er voor het eerst weer nachtvorst is. Dan kun je nog lang van je kerstster genieten.

Lees ook: DIY: Scandinavische kerststerren

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay