Met kinderen over geld praten? Wij delen 4 tips

kinderen geld

Met je kids over geld praten kan zelfs leuk zijn!

Zelfs onder volwassenen blijft geld een moeilijk onderwerp. Want laten we eerlijk wezen: we hebben het liever met onze partner over een nieuwe Netflix-show, dan over het budget van de komende maand. En met kinderen is dat vaak nog een tikje moeilijker. Budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van Uitstel van Executie, heeft hierom de handen ineengeslagen met bijles-site GoStudent. Samen zetten ze een hoop handige tips op een rij om je kids helemaal geldwijs te maken.

Tip 1: praat erover

Wellicht een open deur, maar toch: het allerbelangrijkste is om het met je kinderen over geld te hebben. Natuurlijk betekent dit niet direct dat je met je kroost om de tafel moet om samen naar je loonstrookje te kijken. Maar leg ze bijvoorbeeld uit wat een gemiddeld inkomen is en waar dit allemaal aan uitgegeven moet worden: van hypotheek of huur, tot boodschappen, verzekeringen, een noodpotje, of uitjes.

Tip 2: de praktijk

Eef van Opdorp deelt dat na het praten ook de praktijk heel belangrijk is. “Leer jouw kind om zelf keuzes te maken zodat ze de waarde van geld leren begrijpen. Een leuk (en voor jou handig) idee kan zijn om je kinderen op pad te sturen voor boodschappen met een lijstje en contant geld. Op die manier krijgen ze een idee van wat producten kosten.”

Zakgeld en kleedgeld helpen hierbij ook: zo leren je kinderen sparen, uitgeven, en omgaan met hun eigen budget. Dat zorgt niet alleen voor kennis, maar ook voor zelfvertrouwen. Zo bereid je je kids voor om financieel stevig in hun schoenen te staan wanneer ze ouder worden.

Tip 3: laat fouten toe

Zoals met heel veel zaken: fouten maken mag. Besluit je tiener om tóch een nieuw shirtje te kopen, waardoor ze die nieuwe telefoon niet kunnen betalen? Tja, jammer! Maar dat is dan een consequentie van hun beslissingen, en daar mogen ze best even chagrijnig over zijn. Zorg in elk geval dat je kinderen het je durven zeggen als ze de fout in zijn gegaan. “Op jonge leeftijd zullen dit kleine foutjes zijn, wat grote fouten op latere leeftijd kan voorkomen”, deelt GoStudent.

Tip 4: leer van je kinderen

Een andere handige tip is om je kids zelf de touwtjes (tot op zekere hoogte) in handen te geven. Een creatieve tip is om je kids bijvoorbeeld een vakantie uit te laten zoeken. Geef ze een budget, en laat ze lekker plannen en vergelijken. “De digitale generatie is hier waarschijnlijk beter in dan jij”, delen Van Opdorp en GoStudent. “Op deze manier laat je hem/haar zelfstandig nadenken, meedoen en creëer je bewustwording. En waarschijnlijk komt er ook nog eens een hele leuke vakantie uit die je zelf wellicht niet had gevonden. Win-win!”

Lees ook: 8 simpele tips om geld te besparen in de supermarkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: GoStudent | Beeld: Pixabay, Visionpics