‘Mijn man weigert zijn erfenis te delen, maar wil wel een deel van de mijne’

erfenis

Het heeft voor een knallende ruzie gezorgd

Jessica* is al een aantal jaar getrouwd met Martin*. Samen hebben ze drie kinderen. Ze hebben de afgelopen jaren allebei een erfenis gekregen. Martin wilde die van hem niet met Jessica delen, maar verwacht dat Jessica dat andersom wel doet. Op Reddit vraagt ze lezers om raad. 

Thuis, maar toch weer een baan

“Martin en ik hebben ongeveer twee jaar na onze bruiloft een drieling gekregen, drie jongens”, begint Jessica haar verhaal. “Er waren wat problemen met hun gezondheid, dus Martin wilde dat ik mijn baan zou opzeggen. Dan zou ik fulltime voor onze jongens en ons huis kunnen zorgen. Dat was een stuk goedkoper dan betalen voor een gespecialiseerde kinderopvang. Ik was het met hem eens. Toch kreeg ik niet veel later een schoonmaakbaan aangeboden van onze huisbaas. Ik vroeg Martin wat hij ervan vond. Hij zei dat ik de baan prima kon aannemen, zolang het maar niet voor problemen met mijn ’thuisverantwoordelijkheden’ zou zorgen.”

Boos om een cheque

“Iets waar Martin en ik het over eens waren wat betreft mijn schoonmaakbaan, was dat al dat geld voor mij was. We konden immers prima rondkomen van zijn salaris. Drie jaar lang hebben we dit zo gedaan en ik ging steeds meer verschillende huizen schoonmaken. Ik kon veel sparen, waar ik erg blij mee was”, aldus Jessica. Toen gebeurde er iets minder prettigs.”In die zomer overleed mijn schoonvader plotseling. Martin kreeg een cheque van zijn moeder en ik vroeg hem wat voor bedrag erop stond. Hij werd boos en zei dat het zijn geld was. Volgens hem waren al zijn erfenissen geen onderdeel van ons familiebudget.”

Niets verteld

Het conflict werd verder niet uitgepraat. “Martin ging van de erfenis een aantal keer met zijn broers op vakantie”, schrijft Jessica. “Dat vond ik op zich prima. Toch was ik wel gekwetst door het feit dat hij er niet over wilde praten.” Twee jaar later vond er weer een tragedie plaats. “Mijn opa overleed in de herfst. Ik was zijn enige kleinkind en mijn ouders hebben meer dan genoeg geld, waardoor ze geen behoefte hadden aan een erfenis. Ik heb het huis van mijn opa geërfd. De grond eromheen verhuurde ik aan zijn buren, maar het huis zelf besloot ik aan te houden. Het staat in de buurt van mijn ouderlijk huis, vier uur rijden bij mij vandaan. Dit heb ik niet aan Martin verteld. Het is immers mijn erfenis en aangezien hij destijds zo naar deed over zijn cheque, hoeft hij er niets van te weten.”

Aanbetaling

Toch heeft de erfenis voor problemen gezorgd. “Een paar maanden nadat ik de erfenis kreeg, kwam mijn huisbaas met de mededeling dat hij de panden in ons wooncomplex ging verkopen. Ik maakte me zorgen over ons eigen huis en was bang dat we het niet konden kopen. Mijn opa heeft me, naast zijn huis, ook wat geld nagelaten. Dat heb ik bij mijn spaargeld gelegd en daarmee bleek het mogelijk te zijn om de aanbetaling te doen.”

Samen leuke dingen doen

Martin was het echter niet eens met die stap, aldus Jessica. “Hij begon ineens een heel verhaal over dat ik mijn erfenis voor hem heb achtergehouden. Ook was hij het er niet mee eens dat ik het voor het huis heb gebruikt. Ik herinnerde hem eraan dat hij mij ook niets gunde toen hij een erfenis had en dat ik het geld juist voor ons samen heb ingezet. Dankzij mijn geld hoeven we voortaan geen hoge huur te betalen, maar hebben we een goedkope hypotheek. Martin zei ineens dat hij huren prima vond en dat hij het geld van mijn erfenis samen had willen besteden aan leuke dingen. Het gesprek eindigde in knallende ruzie en sindsdien vermijden we elkaar in huis. Wat moet ik doen?” Wat zou jij Jessica adviseren?

*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Zealousideal_Fly4786.

Lees ook: ‘Is het verkeerd dat ik op vakantie ging terwijl mijn dochter een gebroken been had?’

Bron: Reddit | Beeld: Pixabay