Opgebiecht: ‘Mijn vriend is een moeilijke eter en dat frustreert me enorm’

moeilijke-eter

Ze is helemaal klaar met zijn gedrag

Jessica* (21) is dol op koken. Ze is onlangs gaan samenwonen en deelt nu elke maaltijd met haar vriend Valerio (23). Hij is een erg moeilijke eter en heeft een lange lijst met dingen die hij niet op zijn bord wil zien. Het belemmert Jessica in de gerechten die ze wil maken en ze raakt er vaak gefrustreerd door. Op Reddit vraagt ze lezers om advies. 

Eten wat de pot schaft

“Anderhalf jaar zijn Valerio en ik nu samen”, begint Jessica haar verhaal. “Ik ga het niet mooier maken dan het is: hij heeft de eetgewoonten van een kind. Ik vond koken altijd waanzinnig leuk en ben een van de betere koks in mijn familie. Omdat Valerio zo moeilijk is met eten, is de lol er bij mij inmiddels vanaf. Eigenlijk wil ik tegen hem zeggen ‘je eet maar wat de pot schaft’ en gewoon een keer koken wat ik lekker vind.”

Lijst met problemen

Valerio heeft een lange lijst met dingen die hij niet wil eten. “Dingen die hij zonder twijfel altijd weigert, zijn: fruit, groenten, rijst, aardappelen, vis en zo goed als alle soorten varkensvlees”, schrijft Jessica. “Om een overzicht te geven van wat hij specifiek wél lust: pepperoni pizza, kipnuggets, lasagne, spaghetti, burrito’s uit de magnetron, hamburger en crackers. Ook stemt hij af en toe in met aardappelpuree. Oh, hij lust ook chips, maar dan alleen de variant met zure room. Bovendien is het erg belangrijk van welk merk het voedsel afkomstig is. Het is dus een enorme opgave om iets te koken wat hij lekker vindt én een gevarieerd en gezond dieet aan te houden. Er komt namelijk nog bij dat ik lactose-intolerant ben.”

Behulpzame websites

Jessica heeft al meerdere keren geprobeerd een compromis te sluiten. “Inmiddels hebben we de afspraak dat er één uitzondering is op het gebied van groenten, namelijk tomaat. Ik probeer dus zoveel mogelijk te maken met tomaat of iets wat daarop lijkt. We hebben ook samen websites bekeken waarop je ingrediënten kunt invoeren. Die sites selecteren dan recepten voor je waarvoor alleen die specifieke ingrediënten worden gebruikt.” Dat leek goed te gaan. “Valerio vulde eerst zijn wensen in. Er kwamen meer dan vijfhonderd recepten omhoog, waarvan driekwart een variant was op een basisrecept. Ik koos er tien uit en vulde vervolgens mijn wensen in. Hij wilde er niet eens naar kijken en noemde het ‘overbodig’. Terwijl hij een paar minuten daarvoor had gezegd dat hij van de helft van de ingrediënten niet eens precies wist wat het was”, vertelt Jessica.

Geen verandering mogelijk

Deze situatie duurt al een tijdje en bij Jessica is de maat vol. “Het zit me inmiddels vrij hoog. Doe ik lullig als ik tegen hem zeg dat hij maar moet eten wat ik maak? Ik zou nooit extra mijn best doen om iets voor hem te maken dat hij zeker weten niet lust, maar ik ben wel echt klaar met zijn gezeur.” Ze wil weer meer verschillende dingen kunnen eten. “Ik heb nog nooit eerder zo’n beperkt dieet gehad en raak iedere keer gefrustreerd als Valerio nul interesse toont in de boodschappenlijst. Hij vindt het zelf wel prima zo en staat totaal niet open voor verandering. Ik wil hier geen ruzie meer over maken en bovenal: ik wil koken weer leuk gaan vinden. Hoe komen we hieruit?” Wat zou jij Jessica adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam CactusHoarder.

Lees ook: ‘Mijn man blijkt ook een kind te hebben met een andere vrouw’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Alex Green