Hoe wordt de prijs van je zorgverzekering bepaald?

Altijd goed om te weten! 

Wie een zorgverzekering afsluit, draagt hier iedere maand premie voor af. Omdat iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten, ontkom je hier niet aan. Toch zijn er genoeg mensen die vinden dat de premie buitensporig hoog ligt. Om hier een oordeel over te kunnen vellen, moet je weten hoe de prijs van een zorgverzekering bepaald wordt. Daarom zijn wij voor jou op onderzoek uitgegaan. In deze tekst leggen wij je precies uit hoe de prijs van je zorgverzekering bepaald wordt en welke factoren hierin een rol kunnen spelen.

Zorgverzekeraar stelt de premie vast

De prijs van je zorgverzekering wordt grotendeels bepaald door een zorgverzekeraar. Omdat de zorg de laatste jaren alsmaar duurder is geworden, draag je tegenwoordig ook meer premie af voor je zorgverzekering. Wil jij je zo goedkoop mogelijk verzekeren? Sluit dan alleen de basisverzekering af. De dekking van deze verzekering wordt bepaald door de overheid, waardoor deze verzekering er bij iedere verzekeraar hetzelfde uitziet. Omdat de dekking overal hetzelfde is, verwacht je mogelijk dat dit ook voor de premie geldt. Toch is dit niet het geval. De premie die je voor de basisverzekering betaalt kan per verzekeraar zelfs (sterk) verschillen.

Hogere premie door aanvullende verzekering(en)

Als je niet veel zorg nodig hebt, sluit je mogelijk alleen de basisverzekering af. Je bent in dat geval niet verzekerd voor fysiotherapie en de tandarts. Je kunt overigens wel een aparte fysio- en tandartsverzekering afsluiten. Dit noemen we ook wel aanvullende verzekeringen. De dekking van deze verzekeringen kan per verzekeraar verschillen. Bovendien kun je bij de ene verzekeraar meer aanvullende verzekeringen afsluiten dan bij de andere. Hoe meer aanvullende verzekeringen je afsluit, des te beter je verzekerd bent. Besef je wel dat je zorgverzekering duurder uitvalt als je één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluit.

Vrijwillig eigen risico

Het eigen risico is ook van invloed op de prijs van je zorgverzekering. We doelen in dit geval niet op het verplicht eigen risico, maar op het vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt namelijk voor iedereen, maar het vrijwillig eigen risico niet. Wanneer je het vrijwillig eigen risico op 0 euro laat staan, geldt enkel het verplicht eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Dit bedrag wordt bij het verplicht eigen risico opgeteld, waardoor je zelf een groter deel van de kosten betaalt als je zorg nodig hebt. Keerzijde van de medaille is dat jouw premie daalt als je het vrijwillig eigen risico verhoogt.

Vergelijken loont

De kosten van een zorgverzekering staan niet vast. Daarom loont het om een vergelijking te maken voordat je een zorgverzekering afsluit. Wie zorgverzekeringen met elkaar wil vergelijken, kan hier het beste een vergelijkingssite voor gebruiken. Je vult hier in waar jij je voor wilt verzekeren en de site gaat voor je aan de slag. Meestal krijg je binnen een paar tellen een overzicht te zien met zorgverzekeringen die aan jouw eisen voldoen. De premie staat er vaak bij, waardoor je in één oogopslag ziet wat de kosten van een zorgverzekering zijn.

Lees ook: Bruiloft aan het plannen? Met deze kosten moet je rekening houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Beeld: Antoni Shkraba (Pexels)