Met vriendinnen en collega’s praten over je salaris: kan dat?

Vind jij het normaal om over je salaris te praten?

Voor lang niet iedereen is praten over het salaris normaal. Tegenwoordig is het niet meer zo’n extreem taboe als vroeger, maar het taboe bestaat nog steeds. Hoe normaal is het eigenlijk om te praten over je salaris

Als iemand je vraagt ‘wat verdien je?’, twijfel jij dan even of vertel jij het eerlijk?

Jongeren
Uit onderzoek van The Cashlorette blijkt dat mensen tussen de 18 en 36 jaar best makkelijk praten over hun salaris. Ze praten er in 63 procent van de gevallen over met familie, 48 procent met vrienden en 30 procent met collega’s. Bij oudere mensen is dit veel minder vanzelfsprekend en normaal. In die leeftijdscategorie praat nog geen 41 procent van de mensen openlijk over hun salaris met vriendinnen. Met collega’s is dit helemaal schrijnend. Slechts acht procent wil het daar over hebben met collega’s.

Gelijkheid
Hoe kan het toch dat jongere mensen makkelijker praten over salaris dan de oudere generatie? De reden hiervoor is dat millennials, zoals deze groep heet, streeft naar een gelijke en eerlijke wereld. Diversiteit en gendergelijkheid is voor hen heel belangrijk en dus weten ze graag of het salaris gelijk ligt.

Samenwerken
Daarbij wil een millennial graag samenwerken en niet concurreren. Ze willen niet ten koste van hun collega’s en vrienden beter worden. Egoïsme komt bij deze groep dan ook veel minder voor dan bij de oudere generaties. Ook schieten ze elkaar sneller te hulp op de werkvloer. Deze positieve sfeer draagt bij aan de transparante houding over het salaris.

Lees ook: Heb jij ook zo’n vervelende collega? Goed nieuws: het werkt effectief op je hersenen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Businessinsider, Viva | Beeld: pxhere