Dilemma: ‘Ik wil niet dat mijn schoonouders op mijn kinderen passen’

opa en oma schoonouders

Indigo ziet in haar schoonouders geen betrouwbare oppas

Sommigen kunnen niet door één deur met hun schoonouders en anderen hebben juist een goede band met hun schoonfamilie. Reddit-gebruiker Indigo spreekt van geluk en kan het goed vinden met haar mans ouders. Toch wil ze – door twee incidenten – niet dat haar schoonouders op haar kinderen passen. Op het forum Reddit vraagt ze om advies.


Indigo wil graag weten wat anderen in haar situatie zouden doen.

Betrokken grootouders

“Mijn zoon is bijna een jaar en mijn dochter is nu twee jaar. Mijn schoonouders wonen vlakbij ons en ze hebben zes kleinkinderen. Onze zoon is hun jongste kleinkind”, begint Indigo haar verhaal. “Ze zijn erg betrokken met het opvoeden van mijn neefjes. Zij zijn tussen de één en vijf jaar. Ze halen hun kleinkinderen één keer per week op van school en de kleinkinderen blijven vaak logeren.” Het moge duidelijk zijn dat de schoonouders van Indigo deel willen uitmaken van het leven van hun kleinkinderen. Toch wil Indigo niet dat haar schoonouders op haar kinderen passen. 

Eerste keer oppassen

“Ze zien onze kinderen niet vaak. We nodigen ze weleens uit om bij ons te ontbijten of om af te spreken.” De schoonouders van Indigo stelden daarom voor om af en toe op de kinderen van Indigo te passen. Alleen ziet de moeder dat niet zitten. Zo vertelt ze dat haar schoonouders twee keer op haar kinderen hebben gepast, maar dat dit geen succes was. “De eerst keer dat ze oppasten was bij ons thuis. We waren twee uur weg. Toen we thuiskwamen waren de luiers niet verschoond en onze zoon sliep op de grond in een dekentje. Hij lag niet in zijn kinderbed in zijn kamer. In de babykamer staat een monitor om hem in de gaten te houden, maar ik denk niet dat mijn schoonouders weten hoe dat werkt. Ook was ik overstuur dat ze hem dan niet in zijn pack ’n play (een bedje en speelplek in één) hadden gedaan. Ik moet hier wel bij zeggen dat dit bedje nog niet klaar stond”, schrijft ze. De moeder omschrijft dat ze zich oncomfortabel voelde door de situatie, maar dat ze haar schoonouders nog een kans wilde geven.

Tweede keer oppassen

Toen haar schoonouders een tweede keer gingen oppassen, besprak Indigo haar wensen – wat betreft het verzorgen van de kinderen – met haar schoonouders, maar die gaven er geen gehoor aan. “Mijn schoonmoeder gaf aan dat ze precies wist wat ze deed. Toen mijn man en ik echter weg waren – dit keer waren we twee en een half uur weg – werden we gebeld dat de baby huilde. We gingen zo snel mogelijk naar huis. De baby was nog steeds aan het snikken toen we thuiskwamen. De baby had ook dit keer nog zijn vieze luier aan. Mijn schoonouders verklaarden dat de baby waarschijnlijk zo huilde, omdat zijn tandjes doorkwamen.” Een arts had medicatie tegen de pijn voorgeschreven voor de baby, maar Indigo’s schoonouders hadden de baby slechts de helft van de medicatie gegeven. “Ze wilden hem niet alles geven, omdat hij zo klein is. En dat terwijl de dosis is voorgeschreven aan de hand van zijn leeftijd en gewicht.” 

Dilemma

Hoewel de schoonouders van Indigo geen kwaad in de zin hebben, vertrouwt ze hen niet bij haar kinderen. “Ik voel me niet comfortabel om mijn schoonouders – na deze incidenten – op te laten passen. Ze hadden de luier van mijn zoon niet verschoond en ze durfden hem niet de juiste hoeveelheid medicatie te geven. Ik vraag me af of ze dan wel met situaties om kunnen gaan die ernstiger zijn. Ben ik onredelijk als ik ze niet meer wil laten oppassen?” Ook voegt de schrijfster aan haar verhaal toe dat haar beide schoonouders begin zestig zijn en dat ze ook vaak op het 1-jarige kindje van haar schoonzus passen. “Mijn schoonzus heeft deze problemen nooit ervaren, maar zij ziet mijn schoonouders ook vaker.”

Advies

Op het forum krijgt Indigo bijval van andere ouders. Velen vinden dat Indigo zelf kan en mag bepalen of haar schoonouders oppassen of niet. Ook opperen velen dat Indigo haar schoonouders nog een kans moet geven. Zo zegt iemand: “Elk kind is anders, misschien waren je schoonouders nog wat nerveus om op jouw kinderen te passen. Wellicht vergaten ze daardoor een aantal dingen.” Ook zegt een ander: “Ze zorgen dus wel goed voor je neefjes. Misschien moet je ze toch nog een kans geven en met ze in gesprek gaan.”

Lees ook: Dilemma op het werk: ‘Mijn baas verwacht van me dat ik mijn benen scheer’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels