Expert deelt tips: hoe weet je eigenlijk of je kinderen wilt?

kinderen wilt

Wanneer wist jij het zeker?

Het ene moment weet je het zeker: de vrijheid, het extra beschikbare budget, en de onbezorgdheid van een leven zonder kinderen zijn het helemaal voor jou. Maar dan ga je op kraamvisite bij je beste vriendin, en opeens begin je te twijfelen. Die kleine vingertjes, die oogjes, die liefde… Is dat niet precies wat je wilt? Cosmopolitans Catriona Innes ging op onderzoek uit: hoe weet je nu eigenlijk of je wel kinderen wilt?

‘Emotionele jojo’

Als je een bepaalde leeftijd bereikt, dan zie je opeens overal om je heen baby’s. De koppels om je heen beginnen aan baby’s, op tv schreeuwen de babyreclames je tegemoet, en als je op social media één keer een babyfilmpje bekijkt, krijg je alleen nog maar advertenties te zien voor babyspullen. Dit kan een flinke druk leggen op een mogelijke kinderwens. Tel daar nog bij op dat je in de media allerlei horrorverhalen hoort over de ‘houdbaarheidsdatum’ van je eitjes, en voilà: het perfecte recept voor een hoop stress. “Het voelt als een constante emotionele jojo. Er zijn volop mensen die al van jongs af aan een kinderwens hebben, of juist dat kinderen niets voor hen zijn. Maar er zijn ook veel mensen die daar continu tussenin hangen”, schrijft Innes.

Hulp

Haar eerste tip in de zoektocht naar het antwoord op deze vraag, is dat er altijd hulp is. Zo ging ze langs bij een zogenaamde ‘motherhood clarity mentor’. Simpel gezegd: iemand die je helpt met het maken van je beslissing over een mogelijke kinderwens. Ann Davidman doet dit werk al 25 jaar, schrijft Cosmopolitan. “We leven in een wereld waar de boodschap is dat je kinderen zou móeten willen. En als je het niet helemaal weet, dan voelt het al snel alsof er iets mis met je is”, deelt Davidman. “Maar dat is niet zo. Het is een heel persoonlijke beslissing, en jij moet beslissen wat het beste voor jóu is.”

Tips

Een paar belangrijke tips die Davidman deelt met Cosmopolitan:

  • Kijk naar binnen, in plaats van naar buiten. Jij hebt niet het leven van je vrienden of familieleden, dus probeer je niet aan hen te spiegelen.
  • Denk eerst met je hart, en daarna met je hoofd. Wat je wilt en wat je kunt, zijn twee verschillende dingen. Dat kan moeilijk zijn om te accepteren.
  • Ga na wat je zelf hebt meegemaakt. Je kunt niet weten wat de toekomst brengt, maar welke lessen en ervaringen uit je verleden beïnvloeden je beslissing?
  • Onthoud dat de wetenschap veel kan tegenwoordig. Die ‘houdbaarheidsdatum’ hoeft helemaal niet zo’n boeman te zijn.
  • En ten slotte: wees geduldig. Het is oké om te twijfelen over zo’n gigantische beslissing.

Lees ook: Ectropion van de baarmoedermond: dit is het en dit moet je erover weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash