Definitief: Songfestival gaat niet naar Oekraïne volgend jaar

songfestival oekraïne

De organisatie vindt de situatie in Oekraïne niet veilig genoeg

Met de winst van Oekraïne bij het Songfestival vorige maand, kwam al snel de vraag: hoe moet dat volgend jaar? Het is immers traditie dat de winnaar het jaar erop het muziekspektakel organiseert. Nu is de knoop doorgehakt, en gaat de organisatie definitief niet naar het Oost-Europese land.

Songfestival niet in Oekraïne

Van Kiev, naar Lissabon, naar Tel Aviv, naar Rotterdam, naar Turijn. Het is al jarenlang traditie dat het land dat het Songfestival wint de organisatie op zich neemt het jaar erna. Maar met de huidige situatie in Oekraïne, kwam al snel de twijfel naar boven: zou het volgend jaar allemaal wel mogelijk zijn in het door oorlog verscheurde land? Hoewel iedereen het de Oekraïners natuurlijk gunt om zo’n feestelijk evenement te organiseren, moet dat wel in alle veiligheid kunnen. De European Broadcasting Union (EBU) had daarom de zware taak om te beslissen wat er mogelijk was. Vandaag kwam eindelijk het hoge woord eruit: geen Oekraïens muziekfestijn volgend jaar.

Statement

In een uitgebreid bericht op de officiële Eurovisie-site, schrijft de EBU: “Het Eurovisie Songfestival is één van de meest complexe tv-producties in de wereld. Er zijn duizenden die eraan werken en komen kijken, en we hebben er 12 maanden voorbereiding voor nodig. Na objectief onderzoek heeft het Eurovisie-bestuur tot zijn grote spijt moeten concluderen dat het, gezien de huidige omstandigheden, onmogelijk is om de veiligheid en logistieke mogelijkheden die we vereisen te kunnen garanderen.”

Vervanging

Nu een Songfestival in Oekraïne definitief van de baan is, gaat de EBU in gesprek met de nummer twee van dit jaar: de Britten. Broadcaster BBC mag nu met de Eurovisie-organisatie om de tafel. De EBU sluit hun statement duidelijk af: “Het is absoluut onze intentie om de winst van Oekraïne duidelijk terug te laten komen in de shows van volgend jaar. Dit zal een prioriteit zijn in al onze gesprekken met eventuele hosts.”

Lees ook: Wow: dit verdient Yvon Jaspers per aflevering van Boer Zoekt Vrouw

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Eurovision.tv | Beeld: Brunopress