Onderzoek: kinderen leren écht sneller dan volwassenen

kinderen leren

Als het soms voelt alsof je kids je mijlenver voorbij zijn: dat kan kloppen!

Oud worden willen we allemaal, maar ouder worden? Daar kunnen we ons soms moeilijk naar schikken. Helemaal als het lijkt alsof techniek en jongere generaties ons links en rechts inhalen. Maar wat blijkt? Onderzoekers hebben vastgesteld dat dat gevoel niét aan jou ligt. Het is namelijk echt zo dat kinderen sneller en effectiever leren dan volwassenen.

Sneller leren

Onderzoekers van Brown University schrijven dat er al langer aanwijzingen waren dat kinderen efficiënter kunnen leren dan hun ouders. Ga maar na: hoe vaak heb je zelf niet met een mond vol tanden gestaan omdat je kroost je te slim af was? Er was echter niet altijd duidelijk waarom dit zou zijn. Daar is met het onderzoek van de Amerikaanse universiteit nu verandering in gekomen.

Hersenstof

De sleutel is namelijk een bepaald stofje in je hersenen, met de naam gamma-aminobutyric acid of GABA. Dit stofje zorgt er onder andere voor dat je hersenen zich kunnen aanpassen en dat je nieuwe informatie kunt opdoen. De onderzoekers hebben uitgezocht in hoeverre GABA aanwezig was in de hersenen van de deelnemers tijdens en na een ‘visuele training’. Dit waren kinderen van 4 tot 11 jaar oud en volwassenen van 18 tot 35 jaar.

Het onderzoek van Brown University wijst uit dat deze stof meer voorkomt in de hersenen van jonge kinderen die aan het leren zijn, dan bij volwassenen. Ook blijft het stofje in de hersenen van kinderen langer hangen ná een leermoment. Dit zou erop wijzen dat de hersenen van kinderen in de basisschoolleeftijd letterlijk beter zijn in het opnemen van nieuwe informatie.

Conclusie

De onderzoekers wijzen erop dat dit kan betekenen dat kinderen mogelijk meer kansen aankunnen om dingen te leren, dan volwassenen soms denken. “Hoewel kinderhersenen nog niet volgroeid zijn en veel functies nog niet zo efficiënt ontwikkeld zijn als in volwassenen, presteren kinderen op dit vlak toch beter dan volwassenen.”

“Sterker nog: kinderen blijken op sommige vlakken, zoals visueel leren, volwassenen de baas te zijn.” Voelen wij ons in elk geval iets minder slecht wanneer we weer eens niet begrijpen met welke nieuwe rage onze kroost zich mee bezig houdt.

Lees ook: Meerderheid gepeste kinderen heeft het moeilijk op school

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Science Daily 1, 2 | Beeld: Pexels, Julia M Cameron