Monique Smit: ‘Ik wiebelde op het randje van een postnatale depressie’

Monique Smit

Na haar eerste bevalling zat Monique niet op een roze wolk

De 30-jarige zangeres Monique Smit beviel afgelopen juli van haar tweede zoontje. De zangeres is dolgelukkig met haar twee ventjes, maar heeft wel een wijze les geleerd na haar tweede bevalling. Zo weet ze nu beter dan meteen na de geboorte van je kind weer aan de slag te gaan. Tijdens haar tweede zwangerschap is dit een les die Monique op een vervelende manier zelf meemaakte.

“Pas na drie maanden kon ik een beetje genieten.”

Postnatale depressie

“De roze wolk ging finaal aan me voorbij. Sterker nog: ik wiebelde op het randje van een postnatale depressie”, vertelt Monique openhartig in het tijdschrift Kek Mama. Haar eerste zoontje Noah werd in 2015 geboren. Na de eerste bevalling ging de blondine direct weer aan het werk. Slechts vijf weken na de bevalling stond Monique alweer op de première van haar eigen theatershow. Terugkijkend heeft dit er bij haar ontzettend ingehakt. “Ik kwam met een flinke knip uit de bevalling, kreeg een dubbele borstontsteking en was alleen maar bezig met borstvoeding, dag en nacht- want dat kon Martijn natuurlijk niet van me overnemen. Pas na drie maanden kon ik een beetje genieten.”

Tweede zwangerschap

Haar zwangerschap en bevalling van haar tweede zoontje Luca ervoer Monique compleet anders. Vier weken na de bevalling genoot ze van een dagje festival met haar vriendinnen. Deze vrijheid gunt ze nu alle moeders. “Zo heerlijk om na een maand, weer even Monique te zijn (…) Ik word een vrolijker mensen als ik ook dingen voor mezelf doe.”

Miskraam

Monique kent ook moeilijke tijden en vertelt in het interview dan ook openhartig over een eerdere miskraam. “Martijn was jarig, die dag. De visite was er nog toen ik een bloeding kreeg.” De verloskundige wimpelt haar in eerste instantie af, wanneer het later op de dag helemaal mis gaat. “Het was heel pril, maar het viel me zwaarder dan verwacht. We verheugden ons zo op dit kindje.”

‘Handjes dichtknijpen’

Lang hoeft het stel niet te wachten, want een maand na de miskraam was het raak en was ze zwanger van hun tweede zoontje. In haar omgeving zijn vrienden die minder geluk hebben en daar is Monique zich bewust van. “Ik mag mijn handjes dichtknijpen.” Of er nog een derde aan zit te komen? Monique sluit het in ieder geval niet uit. “We kijken wel hoe het loopt.”

Lees ook: Baby geboren zonder ogen zoekt nieuw thuis nadat moeder hem afstaat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: KEK Mama, RTL Boulevard | Beeld: Videostill Gebarentaal