Oud Vier Handen op één Buik-deelnemer doet boekje open over programma: ‘We konden dat geld zó goed gebruiken’

Vier handen op één Buik

Wow, wat heftig!

Het programma Vier Handen op één Buik liet ons vaak vol verbazing naar de buis staren. Zowel positief als negatief. De ene keer konden we niet uit over een deelnemer die bleef roken tijdens haar zwangerschap en een andere keer spraken we vol lof over hoe een deelnemer haar leven had omgegooid om er het beste van te maken. We dachten dat dit een van betere programma’s was, maar niets blijkt minder waar. In de praktijk zouden de belangen van de moeders in spe lang niet altijd voorop staan…

Dit hadden we niet verwacht…

Contracten

In Vier Handen op één Buik konden we elke aflevering zien hoe een bekende moeder een tienermoeder in spe begeleid en klaarstoomt voor het moederschap. Een mooi programma, zo dachten we, maar de vork zit anders in de steel. Michelle, een van de deelnemers van het programma, deelt dat deelnemers een contract tekenden in ruil voor een vergoeding, zo weet NRC. De krant sprak met oud-deelnemers over het programma en de voorwaarden. Michelle deelt met de krant dat het geldbedrag van 750 euro voor aanstaande moeders een doorslaggevende factor was, veel deelnemers hadden het financieel immers moeilijk. In ruil voor het geld moest ze wel een aantal rechten afstaan. “We konden dat geld zó goed gebruiken”, deelt ze.

Boete

Tijdens en na je zwangerschap gefilmd worden is niet niks. Drie van de vier deelnemers die NRC sprak, wilden stoppen met hun deelname aan Vier Handen op één Buik. Voor de meiden kon dat helaas niet. In de contracten stond dat stoppen ‘zonder aantoonbare reden van overmacht’ de deelnemers 5000 euro zou kosten. Een bedrag dat de jonge deelnemers niet zomaar kunnen ophoesten. Tevens mochten ze niet praten met de pers. Wilden ze dat wel? Dan hadden ze schriftelijk toestemming nodig van de producent.

Alles in beeld

De beelden van de jonge moeders worden tevens uitgezonden, zonder dat de deelnemers de beelden van tevoren zelf hebben gezien, al zijn die regels voor het laatste seizoen wat veranderd. Zoals gevoelige beelden als ruzie tussen de partners en moeders die zich afvragen of hun partner wel de vader is, worden uitgezonden zonder dat de deelnemer deze heeft gezien. Als een stel twijfelt over wie de vader is, nemen de programmamakers de DNA-test voor hun rekening, op voorwaarde dat de uitslag wordt gefilmd. Ook worden beelden uitgezonden waarin een brief van de Raad voor de Kinderbescherming getoond. “Ze komen niet om te helpen. Ze willen vooral laten zien wat er verkeerd gaat”, beweert een van de deelnemers. Ook de 21-jarige Sharona schrikt soms van de beelden van zichzelf. “Die beelden waarop je mij met weeën ziet, die waren best bloot.”

BNNVARA laat als reactie aan NOS weten het te betreuren dat een aantal stellen negatief terugdenkt aan hun deelname aan het programma. Tevens laat de omroep weten dat het programma voortdurend evalueert en dat er zorgvuldig wordt ingespeeld op de reacties en ervaringen van de deelnemers.

Lees ook: Huh?! Manipuleren de programmamakers van Temptation Island de beelden?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NOS, Beau Monde | Beeld: videostill Vier handen op één Buik