De vervroegde menopauze: dit is wat je moet weten

vervroegde-menopauze

We vertellen je onder andere over de symptomen

We weten allemaal dat de menopauze draait om de laatste jaren rond je ongesteldheid. Doorgaans gebeurt dat bij vrouwen tussen hun 45e en 55e. Wist je echter dat er ook sprake kan zijn van een vervroegde menopauze, rond je 20e? Wij vertellen je er meer over.

Natuurlijke periode

De menopauze wordt ook wel de overgang genoemd. Het is een natuurlijke periode bij vrouwen, waarmee hun jaren van ongesteldheid worden afgesloten. Er worden geen eitjes meer bevrucht, er vindt geen eisprong meer plaats en er is geen sprake meer van een menstruatie. Het lichaam maakt veel veranderingen mee, wat de nodige klachten kan opleveren. Helaas ontkomen vrouwen er niet aan en is het meestal tussen hun 45e en 55e tijd voor die veranderingen.

De symptomen die bij de menopauze horen, verschillen per individuele vrouw. Sommige vrouwen krijgen alleen last van opvliegers, anderen merken dat ze minder energie hebben of niet goed kunnen slapen. Ook angstige gevoelens komen in deze periode vaak voor.

Oorzaken

Hoewel de menopauze in de meeste gevallen dus rond het 50e levensjaar plaatsvindt, gebeurt het bij sommige vrouwen veel eerder. Zij raken al rond hun 20e in de overgang. Vaak is dat een teken dat hun eierstokken niet goed meer werken, waardoor ze geen eisprong meer krijgen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor. Het kan bijvoorbeeld komen door endometriose, maar ook doordat een vrouw haar eierstokken heeft laten verwijderen of bestraling heeft ondergaan.

Symptomen

Hoe merk je dat je vervroegt in de overgang zit? Hoogstwaarschijnlijk krijg je last van de ‘reguliere’ menopauzesymptomen. Ineens heb je last van opvliegers, een hele droge huid, stemmingswisselingen of een gebrek aan energie. Daarnaast kan het gebeuren dat je menstruatie plotseling stopt (terwijl je geen hormonale anticonceptie gebruikt). Het kan eveneens gebeuren dat je stopt met hormonale anticonceptie en daarna ineens geen menstruatie meer hebt.

Heb je al langer dan vier maanden geen menstruatie meer gehad en vermoed je dat je vervroegt in de overgang zit? Bezoek dan meteen je huisarts, zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen en kan bekijken wat de beste behandeling voor jou is.

Lees ook: ‘Mijn broer laat zijn kinderen continu bij mij achter’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Kinga Cichewicz