6 onverwachte redenen waarom je steeds moe bent

Aha, dit kan dus ook

Als je genoeg wilt slapen per nacht is het toch wel belangrijk om minstens acht uur op een oor te liggen. Hoewel het je zeker lukt om goed door te slapen of zelfs om een gat in de dag te slapen, ben je overdag toch doodmoe. Hoe komt dat toch? Wellicht komt het door een van deze zes redenen.

Wellicht komt het hierdoor…

Je drinkt voor het slapengaan

Even een lekker wijntje nuttigen voor het slapengaan? Heerlijk. Na het drinken van deze versnapering val je sneller in slaap, maar waar je wel rekening mee moet houden is dat je minder lang ‘diep’ slaapt. Door de alcohol verloopt de tweede helft van je slaap onrustiger, dit komt doordat je in de lichtere slaapfase belandt. Je kunt dus wel evenveel slapen, maar je slaapt kwalitatief minder goed.

Het is een rotzooi in huis

Heb je veel rommel in huis? Dan is het soms ook net een zooitje in je hoofd. Dit kan dan ook de reden zijn dat je je vermoeider voelt, zo stelt Stephanie McMains van Center for Brain Science. “Veel spullen die onsamenhangend door elkaar liggen, vechten om de aandacht van je hersenen.” Wil je snel weer rust in je hoofd? Dan is het belangrijk om spullen op een logische wijze te groeperen. Je hersenen kunnen deze spullen vervolgens makkelijker waarnemen, waardoor het minder vermoeiend voor je wordt.

Je hebt schildklierproblemen

Ben je chronisch moe? Wellicht wordt het tijd voor een bezoekje aan de huisarts om je schildklier te laten checken. Er zitten namelijk een heleboel hormonen in je schildklier die je energie regelen. Zo stimuleren deze hormonen je alertheid, focus en het brein. Maak je te weinig van deze schildklierhormonen aan? Dan functioneren je lichaamsdelen langzamer en voel je je moe. Door middel van een bloedtest kan je dokter meten of je hormonen op peil zijn.

Je hebt je work-out overgeslagen

Ben jij vaak te vinden in de sportschool, maar heb je je al een paar dagen niet meer in het zweet gewerkt? Dan kan het zijn dat dit de reden is van je moeheid. Soms sla je een work-out over, omdat je zo moe bent. Maar je moet dan juist even een uurtje vrijmaken om naar de sportschool te gaan. Onderzoek van University of Georgia toonde aan dat een lichte training je vermoeidheid met 65 procent kan verlagen! Bovendien kan je je energieleven met 20 procent verhogen. Na het sporten val je daarnaast ’s avonds ook wat makkelijker in slaap.

Je hebt een ijzertekort

Heb je een tekort aan ijzer? Dan kun je een aanhoudend moe gevoel hebben. Als je kampt met ijzertekort maakt je lichaam niet genoeg hemoglobine aan, dit is een eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof naar je organen en spieren wordt getransporteerd. Denk je een ijzertekort te hebben? Raadpleeg dan je dokter. Ook kun je meer producten eten als rood vlees, kip, vis en gevogelte.

Je drinkt niet genoeg

Zelfs als je heel even dorst hebt gehad, betekent dit al dat je een milde vorm van uitdroging hebt gehad. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, kun je je vermoeider voelen. Drink je niet genoeg? Dan kunnen je cellen niet goed werken. Wat dit voor gevolgen heeft? Je bloedvolume daalt en dat betekent dat je hart en de rest van je lichaam harder moet werken. Drink daarom altijd genoeg water.

Lees ook: Gordon Ramsay viel 25 kilo af voor zijn vrouw Tana: ‘Hoe kon ze bij me blijven?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Harper’s Bazaar | Beeld: Pexels