Sportschool? Met deze tips stap je er zelfverzekerd naar binnen

sportschool-tips

Sta je te trappelen om weer naar de sportschool te gaan?

Wanneer je al een tijdje je sportschool niet hebt gezien kan het een grote drempel zijn om weer binnen te stappen. ‘Waar is dat toestel gebleven?’, ‘Waarom herken ik niemand?’ en ‘Zien mensen het aan mij dat ik hier lang niet ben geweest?’ zijn allemaal gedachten die in je hoofd opduiken. Gelukkig zijn er een paar handige tips waarmee je vol zelfvertrouwen de sportschool weer binnenloopt. We noemen ze voor je op!

Rekening houden

Je voorbereiden op je terugkeer in de sportschool is meer dan alleen je sportschoenen afstoffen. Er zijn namelijk een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is je conditie waarschijnlijk niet meer hetzelfde als toen je nog regelmatig sportte. Ook is het belangrijk dat je goed op je voeding blijft letten. Je lichaam verbrandt namelijk veel vetten, en dan kun je beter de juiste voedingsmiddelen in je maag hebben. Dus trek je mooiste sportoutfit aan, strik je veters en loop die sportschool binnen met de wind in je rug. Het wordt vanzelf makkelijker!

1. Stel realistische doelen

Voordat je zinloos een stukje gaat sprinten op de loopband is het verstandig om doelen te stellen. Wat wil je bijvoorbeeld de aankomende maanden bereiken? Een betere conditie, misschien wat gespierder worden of het kwijtraken van kilo’s? Deze doelen vragen ieders een andere aanpak en kun je daarom het beste duidelijk opstellen. Werk in kleine stappen naar je doel toe en vergeet niet: het vraagt veel discipline en toewijding om alle doelen daadwerkelijk te halen. Raak dus niet ongemotiveerd als het niet lijkt te lukken. Voor een steuntje in je rug kun je eventueel een personal trainer inschakelen.

2. Bouw het rustig op

Wees lief voor jezelf. Je lichaam moet namelijk wennen om weer te sporten. Het kost dus tijd en inspanning om weer op hetzelfde niveau te komen als vroeger. Begin rustig en verhoog dit eventueel elke twee weken. Kleine stapjes zorgen ervoor dat je steeds meer conditie en kracht opbouwt, en dat helpt je bij het behalen van je doelen.

3. Goede voeding voor en na het trainen

Om alles uit je work-out te halen is het belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt. Goede voeding is immers het halve werk. Voor het trainen heb je veel energie en vetten nodig, dus kies ook voor ingrediënten die dit bevatten. Denk aan een mix van complexe koolhydraten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, pasta, zoete aardappelen en linzen. Voor proteïne kun je het beste gaan voor mager vlees, vis, tofu en peulvruchten.

4. Blijf je lichaam hydrateren

Wist je dat dorst een teken is dat je lichaam is uitgedroogd? Bij uitdroging neemt het water in je bloed af en versnelt dit het hartritme. Drink daarom voldoende water gedurende de dag om je lichaam te hydrateren. Anders kan dit invloed hebben op je fysieke prestaties. Houd dat flesje water dus altijd binnen handbereik!

5. Voorkom spierpijn

Een dag na je work-out heb je waarschijnlijk veel last van spierpijn. Vooral als je na een lange tijd weer gesport hebt. Vergeet daarom niet te stretchen voor en na je work-out. Wanneer je er vaker last van hebt, is het misschien een oplossing om magnesium te slikken. Je spieren bindt calcium aan verschillende eiwitten. Hierdoor verandert de vorm van eiwitten, wat voor een samentrekking veroorzaakt. Magnesium en calcium vechten eigenlijk om dezelfde bindingsplekken, maar dan om je spieren te helpen met ontspannen. Als je lichaam te weinig magnesium heeft om te concurreren met calcium, gaan je spieren samentrekken en veroorzaakt dit krampen. Ook kan magnesium een uitkomst bieden om de bloedsuikerspiegel naar de spieren te verplaatsen en lactaat af te voeren, wat vermoeidheid na het sporten voorkomt.

Op naar de sportschool dankzij deze handige tips. Ready, set, go! 

Lees ook: Dit zijn de 10 grootste ergernissen in de sportschool

Bron: Women’s Health Magazine | Beeld: Pexels