Ah oh: ‘Ik confronteerde mijn vrouw met haar drankprobleem’

drankprobleem

‘Ze is gewoon niet in staat om plezier te hebben zonder alcohol’

Luka* is al een aantal jaren getrouwd met zijn vrouw Emma. Ze zijn erg gelukkig met elkaar, maar toch is er een ding wat hem steeds dwarszit. Emma kampte namelijk altijd met een groot drankprobleem en valt helaas telkens terug in het overmatig gebruiken van alcohol. Op Reddit uit hij zijn frustraties en vraagt hij om advies.

Drankprobleem

“Ik hou van Emma, meer dan wat dan ook”, begint Luka zijn verhaal. “We hebben onlangs een fantastische vakantie gehad, delen alles met elkaar, we steunen en motiveren elkaar en we hebben gewoon een geweldig leven samen.” Toch voelt Luka zich hopeloos. Emma is namelijk totaal niet in staat om haar drankprobleem te herkennen of zelfs te erkennen. “Haar drankgebruik blijft maar terugkomen”, laat hij weten.

Roekeloos

“Om de paar maanden hebben we een gesprek over haar drankprobleem en hoe ze constant alleen drinkt. Het zijn meestal drie tot vijf glazen, soms wel negen, en dat zeven dagen per week. Ze drinkt meestal alleen om dronken te zijn en niet ‘om dronken te worden'”, schrijft Luka. “Soms verergert haar gedrag en begint ze roekeloos te worden. Ze kan dan zelfs nóg eerder op de dag beginnen met drinken.”

Luka laat weten dat ze zich door haar drankgebruik de laatste tijd vaak bezeerd. “Op onze vakantie viel ze dronken van de trap af, waardoor haar tand afbrak. Emma is gewoon niet in staat om plezier te hebben zonder alcohol. Ik kan me de laatste keer dat ze een hele dag nuchter was niet eens meer herinneren.”

Confronteren

“Op zulke momenten confronteer ik haar ermee en vertel ik haar dat haar drankgebruik me afstandelijk maakt. Ik heb het gevoel dat ik haar verlies. Niet zozeer dat onze relatie stukloopt, maar de vrouw waar ik mee getrouwd ben, zie ik steeds meer en meer aftakelen en ik kan er niets tegen doen.” Luka doet er alles aan om haar te laten zien dat hij van haar houdt en dat hij er voor haar is als ze het moeilijk heeft. “Ik zeg vaak genoeg tegen haar dat haar drankgebruik niet normaal is en dat als er wat is, ze dat tegen me moet zeggen.”

Radeloos

“Op dit moment ligt ze met haar rug naar me toe in bed, dertien drankjes verder nadat ik haar heb verteld dat ik het jammer vond dat we niet meer met z’n tweeën iets leuks konden doen omdat ze de hele dag buiten heeft zitten drinken. Ik mis haar, maar ik krijg steeds minder van haar terug. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Wat moet Luka doen volgens jou?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de man zijn verhaal onder de naam rude-red-panda.

Lees ook: ‘Ik maakte een andere moeder publiekelijk te schande op social media’

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Monica Di Loxy