Deze 5 signalen wijzen erop dat je in een relatie zit met een narcist

narcist

Zo herken je het

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is niet makkelijk te herkennen, maar beïnvloedt steeds meer mensen. Het is zeker iets waar je je bewust van moet zijn. Maar hoe weet je of jouw partner narcistische trekjes heeft? Wij delen vijf belangrijke signalen met je. 

Zo herken je een narcist

Iemand met een narcistische persoonlijkheid herken je aan het gebrek aan empathie. Daarnaast is hij vaak overtuigd van zichzelf en wil hij graag bewonderd worden door anderen. Tegelijkertijd toont hij weinig emoties en kan hij extreem jaloers zijn. Zo jaloers dat hij soms wat agressief gedrag vertoont. Dit komt met name omdat hij graag de macht wil hebben, en hij zal zich dus ook nooit schuldig voelen over de dingen die hij doet of zegt.

Signalen

Nu je weet hoe je een narcist kunt herkennen en welke eigenschappen er bij zo’n persoonlijkheid horen, is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken of jij signalen kunt herkennen bij jouw partner. Twijfel je dus over je partners manier van handelen en komt het overeen met de herkenbare punten van een narcist? Kijk dan of je de volgende signalen herkent. Dit kan namelijk betekenen dat je in een relatie zit met iemand die een narcistische persoonlijkheid heeft.

Zelfverzekerd, of toch niet?

Stond je tijdens jullie eerst ontmoeting versteld van zijn charisma en zijn zelfvertrouwen? Dat kan iedereen overkomen natuurlijk. Maar, nu je hem beter kent, weet je dat er toch wat onzekerheid achter dat zelfvertrouwen schuilt. In het begin kan een narcist je namelijk het gevoel geven dat je speciaal bent en lijkt hij erg geïnteresseerd in je. Het is een extravert persoon, maar als je hem beter leert kennen, ontdek je dat hij eigenlijk alleen maar aan zichzelf denkt. Hij zal dus ook nooit vragen hoe het met jou gaat.

Moeilijk fouten toegeven

Tijdens ruzies is het altijd jouw fout. Een narcist doet nooit wat verkeerd en kan de waarheid soms zo verdraaien, dat je bijna aan jezelf begint te twijfelen. Voor iemand met een narcistische persoonlijkheid komt ‘je fouten toegeven’ niet voor in hun vocabulaire. Daarnaast zijn narcisten ook totaal niet bekend met empathie.

Snel jaloers

Narcisten kunnen er niet tegen als hun partner eens in de schijnwerpers staat. Dit komt vooral omdat een narcist juist zelf de ‘centre of attention’ wil zijn. Iemand met een narcistische persoonlijkheid wil graag macht en controle over zijn partner hebben. Narcisten zijn erg bang om verlaten te worden, waardoor ze een sterke behoefte hebben om te voelen of ze nog meer macht en controle over hun partner kunnen uitoefenen.

Hij denkt alleen aan zichzelf tijdens seks

Een narcist heeft erg veel moeite met intimiteit en rent daar het liefste voor weg. Daarnaast zijn ze totaal niet gevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, wat juist de binding en intimiteit tussen partners bevordert. Belangrijk om te weten is dat narcisten vaak ook ontrouw zijn in een relatie. De jacht is voor hen altijd geopend.

Weinig waardering

Een groot signaal wat erop duidt dat je in een relatie zit met een narcist, is als je je totaal niet gewaardeerd voelt door je partner. Merk je dat je partner weinig verantwoordelijkheidsgevoel heeft en dit dus ook altijd bij jou neerlegt, zonder je hiervoor te bedanken? Dan is de kans groot dat dit narcistische trekjes zijn. Een narcist denkt namelijk niet aan wat jij wil, maar wat hij zelf wil. Zijn imago is het belangrijkst.

Lees ook: ‘Ik heb eindelijk mijn narcistische man verlaten, maar mijn zoontje is verschrikkelijk overstuur’

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels