Zo voorkom je opgezwollen voeten en enkels met warm weer

opgezwollen

Dit kun je doen om het te voorkomen

Opgezwollen voeten en enkels, wij vrouwen kunnen ons hier waarschijnlijk goed in vinden. Al helemaal als het erg warm weer is. Maar hoe komt dit eigenlijk? En misschien wel nog belangrijker: hoe voorkom je het? In dit artikel geven we je daar antwoord op.

Vocht

Gelukkig hoef je je niet meteen zorgen te maken als je merkt dat je voeten en enkels opzwellen bij warm weer. Als het vocht weer wegtrekt wanneer de temperatuur eenmaal daalt, is er meestal niets erg aan de hand. Maar waar komen die opgezwollen enkels en voeten eigenlijk vandaan?

Warm weer

Door het warme weer kan het zijn dat je bloedvaten uit gaan zetten. Hierdoor ‘lekt’ er meer vocht door de aderwand heen. Dit gebeurt niet alleen in je voeten en enkels, maar in je hele lichaam. Je merkt het meestal het eerst en snelst in je handen, voeten en onderbenen. Dit komt mede doordat je lichaam op deze plekken meer moeite heeft om het vocht hieruit af te voeren.

Neem de lymfevaatjes: deze zijn relatief klein in je handen en voeten, maar voeren wel vocht af. Daarnaast moeten ze het vocht ook nog eens ondersteboven transporteren. Dan is het natuurlijk niet raar dat het bij warm weer lastig wordt om je voeten in je schoenen te krijgen.

Vervelend

Dat je voeten en enkels opzwellen, kan in principe niet veel kwaad. Vervelend is het echter zeker wel, vooral als je hier elke zomer last van hebt. Dit zegt vaak iets over de conditie van je bloedvaten. Als de vaatwand zwakker wordt en de kleppen in je aderen niet meer goed sluiten, wordt het moeilijker voor je lichaam om het bloed van je voeten naar je hart te transporteren. Je raad het dus al: bij warm weer moeten benen en voeten met zwakkere vaten dus dubbel zo hard werken.

Zo kun je opgezwollen enkels en voeten voorkomen

  • Drink genoeg water.
  • Blijf bewegen.
  • Eet minder producten die zout bevatten.
  • Voorkom lang staan of zitten.
  • Probeer je benen wat hoger te tillen als je ligt.

Lees ook: Dit zeggen je voeten over je gezondheid

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Jan Romero