Waarom het zo belangrijk is deze veelgebruikte huishoudapparaten schoon te houden

wasmachine koelkast schoon

Toch maar vaker een doekje door de groentelade halen

Je wasmachine en je koelkast hebben een grote overeenkomst: het zijn beide onmisbare apparaten in het huishouden en ze moeten na verloop van tijd goed schoongemaakt worden. Waarom? We leggen het uit.

Vetluis

In je wasmachine kan op een gegeven moment vetluis ontstaan en zich in kieren en naden ophopen. Vetluis is niet een of ander vies beestje, zoals de naam zou doen vermoeden, maar een verzameling van resten wasmiddel, haren, huidcellen, stof en vuil. Het is vooral terug te vinden de rubberen rand (manchet) die zorgt dat de deur je wasmachine waterdicht afsluit. Heb je wel eens meegemaakt dat er opeens bruine vlekken op je schone wasgoed zitten als je het uit de wasmachine haalt? Grote kans dat dit komt door vetluis. Vaak ruik je het al als je het deurtje een tijd open laat staan na een wasbeurt. Je wasmachine schoonmaken is dan het devies.

Voedselkwaliteit en energie

Ook je koelkast gaat na een tijdje een beetje vreemd ruiken. Het is onvermijdelijk dat kleine beetjes etenswaar achterblijven in hoeken en gaten waar ze op hun gemak kunnen bederven. Dus regelmatig je koelkast schoonmaken is absoluut geen overbodige luxe. Dat is niet alleen beter voor de voedselkwaliteit, maar ook voor het energieverbruik van je koelkast.

Hieronder vertellen we je hoe je eenvoudig zelf de trommel van je wasmachine en de groentelade van je koelkast weer lekker fris krijgt. 

Geef je wasmachine een wasbeurt

Haal de losse onderdelen uit je wasmachine en maak ze goed schoon. Dan hebben we het over zeepbakjes en pluizenfilters. Reinig ook de openingen waar ze uit komen. Pak een stukje toiletpapier of keukenpapier en neem de opening tussen de manchet af. Doe een kopje soda of schoonmaakazijn in een wasbolletje en zet die in het midden van de trommel. Draai het wasprogramma op 90 graden zonder wasgoed. Als de wasmachine klaar is draai je nogmaals hetzelfde wasprogramma op 90 graden zonder soda, schoonmaakazijn of wasgoed. Je zult zien en ruiken dat je trommel gelijk een stuk frisser oogt en geurt en dat je wasgoed schoner uit de machine komt. 

Boen je koelkast van top tot teen

Ook je koelkast heeft een periodieke poetsbeurt nodig. Haal hem helemaal leeg en bewaar het voedsel en drinken in een koeltas, koelbox of buiten als het koud genoeg is. Verwijder alle lades, bakjes, rekjes en bakjes en was ze grondig af. Zet een emmer op de bodem van de koelkast om eventueel smeltwater op te vangen (als je een vriesvak hebt). Maak een sopje van heet water en soda of schoonmaakazijn en boen de koelkast. Vergeet niet om het gaatje dat onder op de achterwand zit door te prikken met een satéprikker. Dit is de afvoer voor condens dat zicht op de achterwand vormt. Doe er een druppel chloor in voor extra reiniging. Laat de koelkast goed drogen voor je alles weer terugplaatst en hem aanzet.

Lees ook: Tijd voor een schoonmaak: deze dingen in je huis maken je (onbewust) ongelukkig 

Beeld: Pexels