Met deze 5 tips verbeter je het vertrouwen in je relatie

vertrouwen

Zo zorg je ervoor dat je volledig op elkaar kunt bouwen

Vertrouwen is altijd een belangrijk punt in een relatie. Niets is immers zo fijn als het gevoel dat je de ander volledig kunt vertrouwen, op elk mogelijk gebied. Toch is het in veel relaties zo dat er breukjes ontstaan, waardoor partners al snel van elkaar wegdrijven. Hoe kun je het vertrouwen tussen je partner en jou herstellen? Wij geven je een aantal tips.

1. Blijf betrokken bij wat je partner denkt en voelt

Niemand leeft een leven waarin alles altijd maar leuk is. Zowel jijzelf als je partner zullen ook door minder rooskleurige perioden gaan. In een relatie is het belangrijk om er gedurende elke periode voor je partner te zijn. Maak de emoties van je partner een prioriteit en wees betrokken bij wat hij of zij vertelt. Zorg ervoor dat je interesse blijft tonen in de verhalen van je partner. Als hij of zij doorkrijgt dat je tijd en ruimte maakt voor diens emoties en gedachten, schept dat een vertrouwensband.

2. Toon je kwetsbare kant

Een van de vereisten voor vertrouwen is dat je jezelf kwetsbaar op durft te stellen. Dit kan in het begin, zeker als je elkaar nog niet zo lang kent, ongemakkelijk voelen. Door je daaroverheen te zetten, laat je je partner zien dat je hem of haar vertrouwt. Dat vertrouwen zul je vervolgens ook ontvangen.

3. Geef je grenzen aan

Hoewel het dus belangrijk is om je kwetsbaar op te stellen binnen een relatie, is het ook heel belangrijk om aan te geven wat je graag voor jezelf houdt. Zijn er bijvoorbeeld onderwerpen waar je het liever niet over hebt? Geef dat duidelijk aan. Ook vaststellen wat je níet wilt is een blijk van vertrouwen in je partner.

4. Respecteer je partner

Iedereen maakt weleens ruzie en flapt er dan dingen uit. Om een goede vertrouwensband met je partner op te bouwen en vervolgens te behouden, is het echter belangrijk dat je hem of haar altijd respecteert. Val je partner niet aan met dingen waarvan je weet dat ze kwetsend zijn en maak aan elkaar duidelijk wat je tolereert op het gebied van communicatie tijdens conflicten. Je kunt er dan op vertrouwen dat jullie elkaar tijdens ruzies niet onnodig zullen kwetsen of de huid vol zullen schelden.

5. Wees consistent in je steun

Als je je partner slechts af en toe steunt, krijgt hij of zij niet zo snel het gevoel dat je volledig te vertrouwen bent. Een vertrouwensband ontstaat als je zeker weet dat iemand er altijd voor je zal zijn, ook in hele moeilijke tijden. Door herhaaldelijk aan je partner te laten zien dat je er voor hem of haar bent, maak je duidelijk dat diegene op je kan bouwen.

Lees ook: Door deze 5 tips toe te passen, houd je het leuk in je relatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash, Joseph Chan