Zo zorg je ervoor dat je kinderen ook tijdens een vakantie goed slapen

kinderen-vakantie-slapen

Met deze tips zullen de kinderen een stuk beter slapen

Eindelijk is het moment weer bijna daar: veel mensen gaan met hun kinderen op vakantie. Hoewel een vakantie bedoeld is om uit te rusten, levert het in veel gevallen slaapproblemen op. Vooral kinderen vinden het vaak moeilijk om op een nieuwe plek te slapen. Wij geven je een aantal tips waarmee kinderen sneller in slaap vallen op je vakantiebestemming.

Nieuwe omgeving

Kinderen vinden het vaak enorm spannend om in een nieuwe omgeving te zijn. Als ze dan ook nog eens in een nieuw bed moeten liggen, er een ander ritme is en de temperatuur stijgt, wil slapen al helemaal niet. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat kinderen op vakantie goed slapen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Goed laten wennen

Slaapcoach Geertje van Heeswijk is door het AD geïnterviewd over het slaappatroon van kinderen op vakantie. Ze vertelt daarbij onder andere dat ze vaak de vraag krijgt hoe ouders hun kinderen beter kunnen laten slapen. “Slapen op een andere plek kan voor kinderen best wel spannend zijn”, zegt ze.

Het is volgens Van Heeswijk dan ook belangrijk om je kind goed te laten wennen aan de vakantiebestemming. “Laat je kind zijn of haar slaapkamer zien en die van jou. Oefen even met roepen en stil je kind daarbij gerust.” Dit zorgt ervoor dat eventuele ongerustheid bij kinderen verdwijnt en dat ze niet meer bang zijn dat je ze alleen laat.

Vast ritme

Hoewel het een goed idee lijkt om kinderen op vakantie te laten uitslapen, is dat in de praktijk helemaal niet handig. Het zorgt er namelijk voor dat het slaapritme van kinderen wordt verstoord. Ook op reis is het dus handig om regelmaat aan te houden. Kinderen kunnen het beste elke dag op hetzelfde tijdstip wakker worden en naar bed gaan. “Als kinderen te laat naar bed gaan, maken ze een stresshormoon aan. Daardoor beleven ze een onrustige nacht en zijn ze juist vroeg wakker”, aldus Van Heeswijk.

Donkere kamer

Naast vaste bedtijden is een donkere slaapomgeving voor kinderen erg belangrijk. Zorg er dus voor dat de plek waar ze tijdens de vakantie slapen erg donker is. Je kunt bijvoorbeeld werken met vuilniszakken of handdoeken voor de ramen. Het donker zorgt ervoor dat kinderen meer melatonine aanmaken, wat van belang is voor een goede nachtrust.

Lees ook: Met kinderen over geld praten? Wij delen 4 tips

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Flair, AD | Beeld: Unsplash, Kendra Wesley