‘Ik ben zwanger, maar mijn man dringt aan op een abortus’

abortus

‘Dit is waarschijnlijk mijn enige kans om moeder te worden’

Anja* heeft net ontdekt dat ze zwanger is. Toen ze dat enthousiast aan haar man Joe vertelde, reageerde hij minder blij dan ze had gehoopt. Sterker nog: hij drong aan op een abortus, omdat hij al twee kinderen heeft en niet op een derde zit te wachten. Anja wil het kind dolgraag houden en weet niet meer wat ze moet doen. Op Reddit vraagt ze lezers om raad.

Zorgen voor andermans kinderen

“Ik ben er net achtergekomen dat ik zes weken zwanger ben”, begint Anja haar verhaal. “Ik ben bijna 41 en heb endometriose, dus het is een wonder dat ik überhaupt zwanger ben geraakt. Vol enthousiasme vertelde ik het aan mijn partner Joe. Hij was niet zo blij als ik, sterker nog: hij begon meteen over een abortus. Zelf heeft hij al twee zoons uit een eerder huwelijk, eentje van acht en eentje van tien. Hun moeder is volledig uit beeld, dus zorg ik voor die twee jongens. Het is moeilijk om toe te geven, maar ik heb er de afgelopen jaren vaak een vervelend gevoel bij gehad. Het is heel confronterend om voor andermans kinderen te zorgen terwijl je weet dat de kans klein is dat je zelf ooit een baby krijgt.”

Slap excuus

Anja ziet een abortus niet zitten. “Dit is waarschijnlijk de enige kans die ik heb om ooit moeder te worden. Toen ik dat bij Joe aankaartte, begon hij over mijn gescheurde enkelband. Dat is eerder dit jaar gebeurd en zorgde er toen voor dat ik lange tijd niet veel kon. Joe zei ineens dat hij bang is dat die klachten terugkomen als ik moeder ben, waardoor de zorg voor de baby grotendeels bij hem zou komen te liggen. Dat is ook gebeurd bij zijn twee zoons en het is de reden dat hij bij zijn ex-vrouw is weggegaan. Ergens snap ik wel dat hij daar bang voor is, maar ik vind het maar een slap excuus.”

In tweestrijd

Inmiddels weet Anja niet meer wat ze moet doen. “Als ik besluit om de baby te houden, weet ik zeker dat Joe wrok zal koesteren. Als ik besluit voor de abortus te gaan, is dat eigenlijk tegen mijn zin in. Bovendien wordt de kans dat ik ooit moeder zal worden dan wel heel klein. Moet ik voor mijn eigen geluk kiezen, of de goede vrede bewaren en ermee leren leven dat ik alleen twee bonuskinderen heb?” Wat zou jij Anja aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam I_Heart_Papillons.

Lees ook: ‘Hoe vertellen we onze huisgenoot subtiel dat hij moet verhuizen?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Ben White