Jonge moeder: ‘Mijn dochter vertelt mensen dat mijn moeder haar moeder is en dat ik haar zus ben’

Zus

De vrouw kreeg haar dochter toen ze nog maar zestien jaar was

Dat het ouderschap niet alleen over rozen gaat, daar kunnen veel ouders over meepraten. Zo ook Sophie*. Sophie werd op haar zestiende moeder van haar dochter Sem. Inmiddels is Sophie 24 en is haar dochter 8. Ondanks dat Sophie een stuk jonger is dan de meeste moeders, probeert ze er altijd voor Sem te zijn. Op het Forum Reddit vertelt de jonge vrouw dat ze dan ook behoorlijk van slag was toen ze erachter kwam dat Sem op school vertelt dat ze haar grote zus is. 

Tienermoeder

“Mijn vriend en ik waren 16 en 18 toen we ouders werden van Sem. We zijn nu 24 en 26. Onze dochter is nu 8 en zit in groep 5”, begint de vrouw. Omdat Sophie en haar vriend zo jong ouders werden, krijgt Sophie veel hulp van haar moeder. “Mijn moeder haalt onze dochter vaak op van school en brengt haar regelmatig naar haar atletiektraining.” 

Grote zus

“Gisteren haalde ik Sem op van haar atletiektraining. Alle ouders waren buiten op de kinderen aan het wachten en ik ging bij hen staan. Vervolgens vroeg iemand me: ‘Help jij je moeder vandaag?’ Ik kwam er toen achter dat alles ouders, en de vriendinnen van mijn dochter, dachten dat ik Sems grote zus ben. ‘Nee, ik ben Sems moeder. Ik ben haar zus niet’, antwoordde ik. Iedereen keek me vervolgens veroordelend aan.” 

Schaamte

De jonge vrouw had een vervelend gevoel aan dit voorval overgehouden. Ze vroeg Sem in de auto dan ook waarom alle ouders dachten dat zij haar grote zus is. Toen kwam Sophie erachter dat haar dochter al die tijd had verteld dat zij haar grote zus is en niet haar moeder. “Toen we thuiskwamen was mijn dochter van slag en schaamde ze zich dat iedereen nu wist dat ik haar moeder ben en niet haar zus. Ze ging meteen naar haar kamer en wilde niet meer met mij of mijn vriend praten.” Sophie belde vervolgens haar moeder om te vragen of ze wist dat haar dochter loog over het feit dat Sophie haar moeder is. “Mijn moeder was net zo verbaasd als ik.” 

Boos 

Helaas is Sem nog steeds van slag en wil ze niet met haar ouders praten. “Mijn vriend bracht Sem de volgende dag naar school, maar ze is nog steeds boos en praat niet met ons. Weet iemand hoe ik deze situatie het beste kan aanpakken?”, vraagt de vrouw vervolgens op het forum. 

Advies

“Als ik jou was zou ik je dochter gewoon vragen waarom ze hierover loog”, adviseert iemand. “Misschien zag je dochter dat de ouders van haar vrienden dezelfde leeftijd hebben als haar grootouders en wilde ze er gewoon bij horen. Of misschien vroeg een vriendin een keer of je haar zus bent en ging ze daar gewoon in mee. Leg vervolgens uit dat het nooit goed is om te liegen”, adviseert een ander. 

Welk advies zou jij Sophie geven?

*Sophie is niet de echte naam van de vrouw. Op Reddit doet ze haar verhaal onder de naam throwrainisur. 

Lees ook: ‘Mijn man vindt mij niet aantrekkelijk door mijn zwangerschapsgewicht’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Maria Teneva