Jonge ouders krijgen vanaf volgend jaar 9 weken extra verlof

ouders verlof

Goed nieuws voor alle aanstaande ouders

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen beide ouders in het allereerste levensjaar van hun baby negen weken extra gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Deze negen weken verlof gelden bovenop de bestaande regelingen. Afgelopen dinsdag stemde de Eerste Kamer met dit voorstel in. 

Werk en privé

Heel goed nieuws voor ouders in spé. Vanaf augustus volgend jaar kunnen zij rekenen op negen extra weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Het doel van deze nieuwe wet is om de gelijkheid tussen beide ouders te bevorderen, als het gaat om de verdeling van werk- en zorgtaken. Ook hoopt de politiek dat hiermee de balans tussen werk en privé in jonge gezinnen wordt verbeterd.

Uitkering

Op dit moment hebben ouders al 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Dit kunnen zij opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Vanaf augustus volgend jaar krijgen zij hier dus negen weken wel gedeeltelijk van betaald. Nieuwe ouders kunnen van UWV een uitkering ter hoogte van zeventig procent van hun dagloon krijgen. Hier staat wel een maximum op. Dat is op dit moment een bedrag van €225,57 per dag. In eerste instantie zou de uitkering vijftig procent bedragen van het dagloon, maar door inspanning van GroenLinks is dit verhoogd naar zeventig procent. Ouders hoeven deze negen weken echter niet gelijk in het eerste jaar op te nemen. De negen weken kunnen in de eerste acht levensjaren van het kind onbetaald worden opgenomen.

Zwangerschapsverlof

Moeders hebben uiteraard ook nog recht op het zwangerschapsverlof van zestien weken rond de bevalling. Voor de vaders geldt dat zij direct na de geboorte recht hebben op een werkweek volledig betaald verlof. Daarnaast kunnen zij in de eerste zes maanden na de geboorte van hun baby vijf weken gedeeltelijk betaald verlof opnemen. In dat geval krijgen zij van het UWV een uitkering ter hoogte van zeventig procent van hun dagloon, tot het eerder genoemde maximum.

Lees ook: Familieruzie: ‘Mijn moeder wil dat ik mijn bevalling livestream’

Bron: De Telegraaf | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba