Kinderen betrokken bij een scheiding? Dit is wat je juist wel en niet moet doen

kinderen scheiding wel niet doen

Zo kan je het beste omgaan met je kinderen tijdens deze heftige periode

Het is niet alleen voor ouders een emotionele zware periode wanneer je door een scheiding gaat. Ook kinderen kunnen onbewust veel te leiden hebben onder een scheiding. Het is daarom belangrijk om in deze heftige periode als ouders de juiste ondersteuning te bieden aan kinderen. Dit is wat je als ouders juist niet moet doen en hoe je je kinderen het beste kunt begeleiden.

1. Leg duidelijk uit dat de scheiding niet de schuld van het kind is

Zonder dat je het als ouders doorhebt, kunnen kinderen de schuld bij zichzelf zoeken wanneer ze betrokken raken bij een echtscheiding. Wees daarom erg duidelijk naar de kinderen toe en leg ze uit dat het absoluut niet hun schuld is. Blijf als ouders benadrukken dat het de beslissing van jullie zelf als ouders is om uit elkaar te gaan en dat de kinderen hier niets mee te maken hebben.

2. Bied een luisterend oor voor je kinderen

Neem de tijd om voor je kinderen een luisterend oor te zijn. In deze heftige periode hebben kinderen vaak veel vragen of moeten ze hun eigen verhaal kwijt. Ga samen met je kinderen zitten, laat de kinderen uitpraten en antwoord niet met snelle, makkelijke antwoorden. Kinderen hebben de behoefte om gehoord te worden en hun emoties kwijt te kunnen.

3. Verleg de schuld niet bij je partner

Hoe gefrustreerd en boos je ook op je partner kan zijn, laat je nooit negatief uit over hem of haar tegenover je kind. Kinderen raken hierdoor in een loyaliteitsconflict. Blijf op een positieve manier over de andere ouder communiceren en probeer niet via je kind boodschappen naar je ex-partner over te brengen. Leg je kinderen duidelijk uit dat je evenveel van beide ouders mag houden en dat ze dan ander mogen zien wanneer ze willen.

4. Verzin geen smoezen

Kinderen weten precies wanneer je als ouder iets voor ze achterhoudt. Verzin daarom geen smoesjes waar de ander op het moment is, want dit ervaren kinderen als zeer onprettig. Het beste is om kinderen duidelijke en begrijpelijke antwoorden te geven op hun vragen. Als ouder heb je de taak om hier niet te veel om heen te draaien, hoe lastig het soms ook kan zijn voor jou als ouder.

5. Ontneem kinderen van angstgevoelens

Wanneer kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze zelf al gaan nadenken over de consequenties van een echtscheiding. ‘Kunnen we in dit huis blijven wonen? Is er nog wel geld voor boodschappen?’ Vragen die angstgevoelens kunnen veroorzaken bij kinderen. Leg als ouder duidelijk uit dat deze zorgen onterecht zijn en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Een veilig gevoel staat bij kinderen voorop, dus zorg dat ze zich gewaarborgd voelen.

Lees ook: Experts adviseren: kind met snotneus kan gewoon naar de opvang

Bron: Echtscheiding Wijzer | Beeld: Unsplash