Waarom sommige moeders niet meteen van hun kindje houden

Sommige moeders ervaren het overweldigende gevoel niet meteen

“Niets is sterker dan de liefde die een moeder voelt voor haar kind.” Het is een uitspraak die je vaak voorbij hoort komen. Ja, de liefde die een moeder of vader voor zijn of haar kind voelt is magisch, maar niet elke moeder voelt die liefde ook meteen.

Houden van baby

Elk mens is anders en elk mens ervaart de liefde op een andere manier. Dus ook de liefde voor je pasgeboren baby kun je anders ervaren dan anderen. Moeder Katherine Stone weet dat als geen ander. Ook zij hield niet meteen van haar baby.

Abnormaal gevoel

“Het gebeurde niet van het een op andere moment”, schrijft ze op Very Well Family. “Het is moeilijk voor me om dat toe te geven. Ik moet zelfs huilen nu ik dit schrijf. Niet omdat ik nog steeds datzelfde gevoel ervaar, maar simpelweg omdat niemand me vertelde dat dit kon gebeuren.” Katherine vertelt dat ze dacht dat ze abnormaal was, dat het gek was dat ze niet meteen stapelgek op haar baby was.

Taboe

“Ik gaf mezelf de schuld en brak mijn eigen hart. Ik raakte ervan overtuigd dat ik niet genoeg van hem hield en dat het mijn eigen schuld was”, herinnert Katherine zich. Er rust nog een behoorlijk taboe op niet meteen van je kindje huilen en sinds Katherine dat ervoer, runt ze een non-profit organisatie dat zich inzet voor meer bewustzijn voor de postpartumperiode.

Niet meteen gevoelens

Sommige moeders worden inderdaad direct verliefd op hun baby, maar niet alle vrouwen (of mannen) ervaren dit. Volgens Katherine is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Het laatste wat een nieuwbakken moeder namelijk nodig heeft, is een schuldgevoel.

Liefdeshormoon

Uit onderzoek blijkt dat in het brein van bepaalde vrouwen minder chemicaliën aanwezig zijn die de moeder-babyband stimuleren, namelijk oxytocine. Dit liefdeshormoon speelt een rol bij de bevalling en borstvoeding. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen die een depressie hebben of worstelen met hun mentale gezondheid minder van dit liefdeshormoon aanmaken. Op z’n beurt kan dit ook de band tussen moeder en kind beïnvloeden.

Goede ouder

Als je niet meteen dat verliefde gevoel voor je baby ervaart, betekent het niet dat je niet van je baby houdt of dat je een slechte ouder bent. Een baby’tje op de wereld zetten kan bemoeilijkt worden door tig dingen. Het is dus niet gek dat je niet meteen head over heels bent voor je kindje.

Hulp

Ben je nog niet stapelgek op je pasgeboren zoon of dochter? Geef jezelf dan tijd om te wennen aan het moederschap in je eigen tempo. Wees open en eerlijk naar jezelf toe. De zorg voor jezelf is immers net zo belangrijk als die voor je kindje. Blijf praten over je gevoelens. Merk je dat je gevoelens niet veranderen en worden ze zelfs somberder? Dan is het belangrijk om met je dokter te praten. Het zou ook kunnen dat je te maken hebt met een postnatale depressie – wat goed te behandelen is.

Lees ook: Jonge vrouw vertelt: ‘Mijn moeder vindt het zelfzuchtig dat ik geen kinderen wil’

Bron: Very Well Family | Beeld: Unsplash, Julien Pouplard