Aha: zo voorkom je oorlog op de achterbank in de auto tijdens de vakantie

 

kinderen auto

Een lange autorit was nog nooit zo gemakkelijk

Ik ga op reis en ik neem mee: bonje op de achterbank. Oh nee, dat laten we juist liever thuis. Maar als je met de kids een lange vakantierit gaat maken, dan is het bijna onvermijdelijk dat er ruzie uitbreekt in de auto. Wij geven je tips over hoe je dat het beste kunt voorkomen.

Een lange autorit is voor niemand plezierig. Een houten kont, stijve spieren en verveling – je ontkomt er niet aan. Met een stel kinderen op de achterbank is het ook nog eens een uitdaging om die in het gareel te houden. Als jij je al verveelt, moet je nagaan hoe het voor kinderen is. Pedagoog en kindercoach Mariëlle Vos vertelt aan Linda.nl wat de beste tips zijn om de roadtrip zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Voorbereiding

De eerste tip is om je kinderen mee te nemen in de voorbereiding van de vakantie. Zo kun je ze laten meebeslissen over het land van bestemming en wat ze daar allemaal willen doen. “Als kinderen de vakantie zelf mee mogen uitkiezen, hebben ze er waarschijnlijk veel meer zin in.” Ook is het goed om ze alvast voor te bereiden op de autorit. Vraag ze wat ze tijdens de rit zouden willen doen en misschien komen ze wel met hele originele dingen.

Moment van vertrek

Ouders denken vaak dat het slim is om ’s nachts weg te gaan. Dan kunnen de kids lekker slapen onderweg in de auto en hebben ze het grootste gedeelte hopelijk al gehad. Volgens Vos moet je daar niet vanuit gaan. Ze slapen namelijk vaak slechter en we weten allemaal dat een kind met te weinig slaap een stuk minder gezellig is en dus sneller gefrustreerd raakt. “Om zoveel mogelijk in het normale ritme te blijven, kun je beter in de ochtend vertrekken.” Mocht jouw kind nou zo diep slapen dat een autorit daar niet vanaf doet? Maak daar dan ook zeker gebruik van en ga wel gewoon ’s nachts rijden.

Stoelendans

Om de zoveel uur even de benen strekken én van plaats wisselen, dat is de volgende tip. En dan niet alleen achterin natuurlijk, maar laat je kind ook eens voor in de auto zitten. “Hij of zij mag dan de broodjes aangeven of een beetje mee navigeren. Het zorgt telkens voor een nieuwe situatie en veel kinderen vinden het gezellig als een ouder naast hen op de achterbank zit”, aldus de pedagoog. Zo makkelijk kan het zijn!

Afleiding

Je kunt op verschillende manieren voor afleiding zorgen. Het belangrijkste is dat je veel verschillende opties hebt. Zo kun je om beurten een lied kiezen op Spotify (en zo hoor je ook niet de hele weg K3), bedenk een interactief spelletje dat je met alle passagiers kunt doen (ik zie, ik zie, wat jij niet ziet) en houd (puzzel)boekjes, kleurplaten en tablets bij de hand.

Belonen

Nog een goede tip: verzamel door het jaar heen kleine cadeautjes die je tijdens de autorit kunt geven. Zo kun je ze bijvoorbeeld elke 150 kilometer een cadeautje open laten maken, dan hebben ze iets om naar toe te leven.

Hoe lang in de auto zitten?

“Ik zou aanraden om niet langer dan zes uur te rijden”, geeft Vos aan. Kinderen kunnen nou eenmaal niet zó lang stilzitten, dus regelmatig stoppen en ook echt even wat langer buiten zijn is goed voor ze. Zo kun je gaan picknicken of even voetballen om wat energie kwijt te raken.

Vos geeft als laatste nog een tip voor ouders zelf mee: “Wees niet te streng en geef jezelf de ruimte om af te wijken van het schema.” Als jij niet strest, doen je kinderen dat ook niet. Fijne vakantie!

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je kinderen ook tijdens een vakantie goed slapen

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Linda.nl | Beeld: Pexels