Opvoedkwestie: ‘Ik laat mijn zoon ‘meisjesdingen’ doen terwijl zijn vader dit haat’

zoon meisjesdingen

Haar zoontje vindt het leuk om nagellak en make-up te dragen

Het is al een jaar uit tussen Michelle* en haar ex, met wie ze vijf jaar samen was. Samen hebben ze een zoontje van drie, die het leuk vindt om ‘meisjesdingen’ te doen, zoals nagels lakken en lippenstift opdoen. Van Michelle mag dit allemaal, maar haar ex is het hier totaal niet mee eens. Hij wil dat ze hier samen beslissingen over nemen. Op het forum Reddit vraagt ze zich af of ze er goed aan doet om haar zoontje zichzelf te laten zijn.

Slechte vader

Michelle en haar ex hadden een moeilijke relatie, vertelt ze openhartig op het forum. “Hij was een verschrikkelijke partner. Hij mishandelde me emotioneel en verbaal. Ook was hij een slechte vader. Hij zorgde nooit voor zijn zoon. Toen ons kind vijftien maand oud was, kende mijn ex zijn slaaproutine nog niet. Nooit speelde hij even met zijn zoon en deed alleen iets als ik het hem vijf keer had gevraagd.” Een jaar geleden had Michelle de moed bij elkaar geraapt om bij haar partner weg te gaan. Omdat ze wegens medische redenen niet meer kon werken na de bevalling, kon ze geen eigen woning betalen. Daarom trokken zij en haar zoon bij haar moeder in. Na een half jaar verhuisden Michelle en haar zoontje naar een eigen appartementje.

‘Meisjesdingen’

Inmiddels zitten zij helemaal op hun plekje. Michelles zoontje is nu drie jaar oud en houdt van nagellak, sieraden, lippenstift en haaraccessoires. “Dat is gewoon wie hij is”, vertelt Michelle. “Als ik nagellak opdoe, dan wil hij ook zijn nagels in een leuk kleurtje. Als ik mijn make-up doe, breng ik ook een beetje lippenstift op zijn lippen aan. Mijn moeder heeft hem wat goedkope sieraden gegeven die hij maar al te graag draagt.”

Samen beslissingen nemen

Michelles ex is het hier absoluut niet mee eens. Hij ziet zijn zoon twee keer in de maand in het weekend. Als hij ziet dat hij make-up of nagellak draagt, gaat hij door het lint. “Hij haat het enorm”, vertelt Michelle. Haar ex kaartte aan dat zij samen beslissingen zouden moeten nemen over hun zoon. “In principe was ik het daarmee eens. Het is en blijft natuurlijk zijn vader”, aldus de vrouw. “Maar ik deed net alsof ik niet begreep dat dit ook over deze ‘meisjesdingen’ ging. Als mijn zoon een glitterende roze ketting wil dragen, ga ik de fragiele masculiniteit van zijn vader dat niet laten verpesten.”

Ex pesten

Als Michelles zoontje in het weekend naar zijn vader gaat, haalt ze vaak wel de nagellak van zijn nagels en het kleurtje van zijn lippen. “Niet omdat ik mijn ex gelijk wil geven, maar omdat ik niet wil dat mijn zoontje er de dupe van wordt. Ik ben bang dat mijn ex hem gaat pesten om zijn interesses”, vertelt de vrouw. Bij Michelle thuis mag haar zoontje helemaal vrij zijn en spelen met wat hij ook maar wil. Of dat nou raceauto’s zijn of Barbies. Stiekem vindt ze het ook wel een beetje leuk om haar ex op deze manier dwars te zitten. “Maakt mij dat een slecht persoon?”, vraagt ze zich op het forum af. Wat vind jij?

*Michelle is niet de echte naam van de vrouw. De vrouw deed haar verhaal op het forum onder de naam Aitaway7878.

Lees ook: Dilemma: ‘Mijn ouders mogen hun kleinkinderen niet zien’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Gabe Pierce