Waarom is het ’s avonds zoveel moeilijker om die gezonde goede voornemens vol te houden?

's avonds goede

Het ligt niet aan jou…

Overdag lukt het ons allemaal wel. Snacks vermijden en in plaats daarvan iets gezonds ‘snoepen’. We beginnen elke dag vol goede moed, maar zodra we ’s avonds op de bank zitten gaat het mis. We grijpen naar de zakken chips of de chocolade en dan is het hek van de dam. Hoe komt dat toch? 

Je kan er weinig aan doen.

Wilskracht
Volgens wetenschappers heeft dit te maken met de wilskracht van de mens. Je hebt hier maar een bepaalde hoeveelheid van en na een poosje is het gewoon op. Je kan niet meer tegen alle verleidingen en je zult toch toegeven aan die craving voor die ene lekkere snack.

Ego-depletion
Volgens de universiteit van Texas heet zoiets ego-depletion. Ego de watte? Deze term mogen we gelukkig snel weer vergeten, maar het houdt in dat onze wilskrachtbron uiteindelijk gewoon op is en dat we daarom in de avond vaak uit een lege bron putten. Het is een heel bekend fenomeen in de psychologie, maar lang niet iedereen is het hiermee eens. Sommige wetenschappers denken dat dit een mythe is. Wat het ook is, het is echt niet erg om zo af en toe lekker eens te zondigen.

Lees ook: Goede voornemens? Zo lang duurt het om een gewoonte te doorbreken

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: pxhere