Goede voornemens? Zo lang duurt het om een gewoonte te doorbreken

doelen 2019

Geduld is een schone zaak

Het nieuwe jaar komt er weer aan en we zijn massaal bezig om goede voornemens op te stellen. De een  wil dolgraag wat kilo’s kwijt en neemt zich voor de koekjes te laten staan en de ander wil het komende jaar eerder op bed en meer slapen. Als je goede voornemens hebt, ga er dan niet vanuit dat ze er binnen een week inslijten. Het kan echt wel even duren voor je je nieuwe gedrag een plekje in je routine kunt geven. 

Een weekje is niet voldoende.

Automatisme
Het probleem met goede voornemens is vaak niet dat we niet wíllen. We hebben er vaak gewoonweg het geduld niet voor. We verwachten direct resultaat en dat kan helemaal niet. Uit Brits onderzoek blijkt dat we gemiddeld twee maanden moeten uittrekken om aan onze nieuwe gewoontes te wennen. Pas na die tijd zul je het ervaren als een automatisme en hoef je er niet meer bij na te denken. Houd er ook rekening mee hoe moeilijk het voornemen is. Een koekje wat vaker laten staan is een stuk makkelijker dan je hele leven omgooien. Des te lastiger het voornemen is, des te langer het duurt.

De aanhouder wint
Probeer ook niet gelijk de handdoek in de ring te gooien als je een misstap begaat door terug te vallen in je oude gewoontes. Hierbij geldt: de aanhouder wint! Probeer het gewoon opnieuw, want uit ander onderzoek blijkt dat mensen die even terugvallen nog net zo veel resultaat kunnen boeken als mensen die dit niet doen. Vallen en ook vooral weer opstaan dus!

Lees ook: Met deze tips hou jij dit jaar je voornemens wél vol

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pixabay