Vragenlijst: zo weet je of je die ene vriendschap wel of niet moet beëindigen

vriendschap

Zo weet je of het nog goed zit met jullie vriendschap

Sommige vriendschappen bevinden zich op de grens van ‘het is het waard’ en ‘dit moet stoppen’. Heb jij een vriendschap die zich op die grens bevindt? Deze vragenlijst bevat zeven vragen die jou erbij kunnen helpen om de juiste keuze te maken. 

Is het voor jou tijd om een vriendschap te verbreken?

1. Voelt de vriendschap oprecht?
Soms voelt een vriendschap meer zakelijk, dan vriendschappelijk. Er moet altijd een wederdienst zijn en deze vriendinnen proberen je vaak wat aan te smeren of ze vragen om geld. Het kan ook andersom werken. Jij bent dan degene die aanbeden wordt en ook dat is niet de bedoeling. Je wilt vrienden, geen entourage.

2. Heeft de vriendschap een slechte invloed op je?
De sociale kring om je heen heeft veel invloed op jouw gewoontes. Denk hierbij aan roken, eten en sport. Je wilt mensen om je heen die het beste uit jou naar boven halen en je niet verder het slechte pad op duwen. Goede vriendinnen steunen elkaar om gezonder te leven, (meer) te sporten en te stoppen met roken.

3. Word jij gemanipuleerd?
Het is heel lastig om te weten of je gemanipuleerd wordt. Iemand kan jouw gevoelens beïnvloeden zonder dat je het door hebt. Voel jij je vaker slecht door een vriendschap doordat een vriendin boos lijkt, maar niet zegt wat er scheelt? Heb jij vaak het gevoel dat je sorry moet zeggen, zonder dat je wat fout gedaan hebt? Denk dan goed na over die vriendschap. Een goede vriendschap hoort je juist op te beuren.

4. Zijn jullie enkel bevriend door overeenkomsten?
Soms lijkt het of een vriendschap enkel bestaat, omdat jullie zo veel op elkaar lijken. Dit moet niet de enige reden zijn. Een goede vriendschap is gebaseerd op respect dat twee kanten op werkt: eerlijkheid, er voor elkaar zijn en vertrouwen.

5. Moet het altijd van jouw kant komen?
Natuurlijk zal een vriendschap niet altijd in evenwicht zijn. Het ene moment zal zij meer naar jou toetrekken en het andere moment laat jij wat meer van je horen. Dat is niet gek, maar het moet niet altijd zo zijn. Je moet niet degene zijn die altijd moet bellen om haar te zien. Als jij de enige bent die moeite doet ben je meer een bediende dan een vriendin.

6. Kunnen jullie op elkaar rekenen?
Een vriendschap bestaat uit hoogte- en dieptepunten. Het is belangrijk dat je als vriendin bij beide aanwezig bent. Dat moet andersom ook het geval zijn. Aanwezig zijn hoeft niet altijd fysiek aanwezig te betekenen, maar een telefoontje doet al wonderen. Krijg jij dit nooit of doe jij dit nooit? Misschien moet je daar dan toch eens over nadenken.

7. Kan je jezelf zijn?
Bij je vriendinnen hoor je jezelf te kunnen zijn. Je moet je niet beter voor te hoeven doen of je te schamen voor wat je doet of zegt. Als dat wel het geval is, dan is dat een slecht teken.

Lees ook: Zo kan je zien hoeveel likes je hebt uitgedeeld op Facebook

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: pixabay